Årets krimi- og spændingsbøger 2020

Årets krimi- og spændingsbøger 2020

Jeg har længe gået rundt og spekuleret over, hvorvidt jeg kunne tillade mig at komme med en anbefaling af 5 sublime bøger, som du, eller en du kender, kunne få gavn af at læse her i 2020 – eller i virkeligheden i 2021. Som bekendt har året ikke just været noget at råbe hurra for, og min tanke gik derfor også på, om jeg kunne risikere at træde nogen over tæerne og dermed gøre deres år 2020 endnu værre, end det måske allerede er/var.

Længe ville jeg derfor blot gå til opgaven med en indstilling “ingen nævnt, ingen glemt”, men det er heller ikke en information, som du kan bruge til en disse. Derfor.. kommer der nu liste på fem kriminalromaner, som jeg, hvis jeg skulle, selv ville læse igen grundet den meget høje kvalitet.

Jeg skal måske lige nævne, at listen ikke er til for at please ét forlag fremfor et andet, eller i det hele taget at fremhæve forlagene. Denne liste er udelukkende for at give dig, der læser med, en idé om, hvilken bog du kan købe til dit familiemedlem eller nære bekendte – eller dig selv, naturligvis. Listen er heller ikke udtømmende, men jeg har valgt at afgrænse den et sted. Så er det på plads. 
P.S. listen er samtidig skrevet fuldstændig vilkårligt.

Første bog på listen er en af dem, jeg med stor glæde læste i starten af året, og som jeg havde set frem til. Det drejer sig om bogen ‘Kongetro‘, der er skrevet af Tobias Bukkehave. Han udkom i foråret på Politikens Forlag med et brag af en spændingsroman, der fik tankerne i retning af Tom Cruises farlige missioner i Mission Impossible-universet kombineret med et ordentligt los kvalitet. Bogen er intet mindre end fantastisk.
Se herunder et spændende interview med forfatteren:


Walther Rebernik har skrevet en fremragende debutroman i form af ‘Jæger’ og er derfor kommet med på min liste. Det er en kriminalroman / spændingsroman, hvor man som læser ikke skal koncentrere sig om meget andet end blot at lade sig underholde og suge til sig, men chancen er der. Lige så hurtigt du kommer i gang med læsningen, lige så hurtigt er bogen slut. 
Hør forfatteren fortælle med egne ord her:


Hvem kan ikke lide Arne Dahl? Jeg kan hvert fald! Og jeg fuldstændig skudt i hans seneste roman, ‘Friheden’. I min anmeldelse gav jeg ham ikke meget andet end roser. Jeg vil tro, det er en krimi, der kan behage langt de fleste, der bare godt kan lide at blive underholdt, nyde et stærkt plot og bare fordybe sig i en rigtig god historie. Du behøver for den sags skyld ikke have læst de forrige i serien, men gør dig selv den tjeneste at få hele historien med.

Jeg kan ikke lave en liste med gode læseforslag, uden at komme omkring Mattias Edvardssons ‘Gode naboer’. Det er ikke en krimi eller spændingsroman i den normale forstand. Det er nok mere en spændende roman, hvis man skal forsøge at karakterisere den. Selvom jeg normalvis primært er til de benhårde krimier, nyder jeg i lige så høj grad de mere “stille” romaner, der kan give stof til eftertanke. Her får du høj kvalitet for pengene.

Samuel Bjørk vækker måske ikke så stor genklang hos de fleste danskere, men han har faktisk udgivet en ekstremt velskrevet trilogi , hvor tredje bind i serien også har fået en plads på min liste for 2020. Det drejer sig om ‘Drengen i sneen’, der i den grad overraskede mig positivt. Det er en kriminalroman, der fik mig til at glemme tid og sted. Mit eneste fokus var bogens handling og karakterernes færden. 

Ole Hous tilføjelser til årets bøger-listen

På en liste over årets bedste udgivelser indenfor spændingslitteraturen er det ifølge min far som at glemme at komme kanel på risengrøden, hvis man overser et par gamle driftssikre kendinge, som f.eks. Nesbø og Davidsen. Lidt konservativt måske, men hvis man vil kvalitet, så koster det!

Der er ingen tvivl om, at ’Kongeriget’ af Jo Nesbø er en af årets bedste spændingsromaner. Ikke blot er det en uforudsigelig psykologisk thriller om båndet mellem to vidt forskellige brødre, men det er samtidig også en satirisk og galgenhumoristisk fortælling, som kun Nesbø kan det.

Og når vi nu konservativt og stædigt opholder os ved de sikre navne, så kommer man heller ikke uden om Leif Davidsens ’Forræderens børn’, som altid med helt aktuelle referencer til kendte hændelser i den virkelige ”spionverden”. Her er det et russisk giftmord på dansk grund, der bringer det umage halvsøskendepar Laila, der såmænd til daglig bestyrer en campingplads i Bogense, sammen med sin russiske halvbror Tor, og de må tage ud på en livsfarlig rejse til Italien, hvor de jagtes på livet af russiske banditter.
Hør forfatteren tale om bogen her:

To fantastiske bøger, der jo da burde have ligget under juletræet til den glade krimilæser, men det er ikke for sent – så spar lidt på fyrværkeriet og giv én, du holder af, en god krimi  i stedet!

Der kommer lige lidt mere..

Selvom jeg skrev, at listen kun indeholder fem bøger, så vil jeg blot nævne nogle få andre romaner, der har glædet mig i 2020. Her kommer derfor lige lidt ekstra – nemlig nogle af mine favoritter fra året, der er gået.

Jeg vil også meget gerne fremhæve ‘Spejlmanden’ af Lars Kepler som en af årets helt store læseoplevelser. Jeg var som bekendt ikke helt oppe og ringe over seriens forrige bind, men denne ramte plet i min bog.

Ulvesommer‘ af Hans Rosenfeldt er en af årets sidste anmeldelser, og den nåede derfor også med nød og næppe med på listen.

Michael Connelly er yderst velkendt for sine romaner om Harry Bosch – og nu også serien på HBO om selvsamme. Det er dog romanen ‘Brande i natten’, der får lov til at komme med i årsoversigten her.

Vi kan næsten ikke lave en opremsning af årets bøger uden at nævne Michael Katz Krefeld. Selvom flere ikke var helt oppe og ringe over ‘Nattens udyr’, så var det en krimi lige efter min næse. Mere af Cecilie Mars, tak.

Fabergés sidste æg‘ af Steffen Groth får også plads på indlægget, da det – med al respekt til Steffen – var en bog, der overraskede mig. Høj, høj kvalitet af den danske forfatter leveret lige til hoveddøren, og jeg vil mene, at mange læsere i det danske land vil få stor glæde af denne spændingsroman.

Sort arv‘ af David Garmark får også en lille bemærkning her på en af årets sidste dage. Jeg er en af dem, der er rigtig glad for at læse både David og hans brors romaner. Hvis du ikke har give dem et skud, så er det ved at være tiden.

Sidst men ikke mindst vil jeg dvæle ganske kort ved ‘X måder at dø på’, der er skrevet af svensk/danske Stefan Ahnhem. Fabian Risk går man aldrig galt i byen med, og med denne hæsblæsende “afslutning” på en uafsluttet forrig bog, har man lidt i vente.

Jeg håber, du kunne bruge min liste til et eller andet. Jeg har forsøgt at nævne de bøger, der virkelig fik vækket et eller andet i mig. Dermed ikke sagt at andre bøger ikke også gjorde det, ovenstående var blot noget helt særligt.

Ellers vil jeg bare ønske dig og dine et rigtig godt – og anderledes – nytår.

Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar