Anmeldelse af Gode naboer – Mattias Edvardsson

Anmeldelse af Gode naboer - Mattias Edvardsson

Gode naboer er en svensk roman skrevet af den dygtige Mattias Edvardsson. Og jeg kalder ham ikke dygtig, udelukkende fordi vi deler fornavn – sådan lige ved og næsten. Nej, jeg giver ham det prædikat, fordi denne roman er super, super god. Tidligere er han også udkommet med ‘En helt normal familie’, som jeg også var ret så begejstret for.

Micke og Bianca flytter til et mindre villakvarter sammen med deres to børn. De kommer fra storbyen, men der er et behov for at “komme væk”. Alt ånder fred og ro, og deres behagelige naboer synes både flinke og hjælpsomme, men i takt med at tiden går, jo bedre begynder parret at kende deres naboer. En dag køres Bianca ned, og Micke begynder at fornemme, at der er andre ting bag end blot en ulykke.

‘Gode naboer’ er en af den slags romaner, man bare kværner. Det er en psykologisk thriller, der mærkeligt nok ikke skabte nogen uro hos undertegnede, men i højere grad var fortvivlelse og sympati nogle af de følelser, jeg sad tilbage med. Det kan måske lyde underligt, når man tager med i ligningen, at det er ren og skær fiktion, men der er et stort snert af realisme inde over. 
Hvis jeg nu skal prøve at sætte lidt flere ord på, hvilket jeg tænker, du som læser ville sætte pris på, så er ‘Gode naboer’ lidt som noget ubehageligt, man ikke har lyst til at kigge på, men som man ikke kan holde øjnene fra, uanset hvor meget man så end forsøger. ‘Gode naboer’ er en af den slags romaner, som er så uhyggeligt hjerteskærende til tider, så man næsten ikke har lyst til at læse videre, fordi det gør for ondt. Men den er omvendt så tilpas medrivende og perfekt til, at man ikke bør eller skal lade være.
Ja, det kan du så bruge til, hvad du vil. Jeg er vild med bogen.

Jeg er derudover vild med den måde, som bogens perspektiv hele tiden skifter og den måde, som vi læsere bliver kastet rundt i manegen. Vi skifter ikke blot fortæller, vi skifter også tid og sted – før og efter “ulykken”. Der er ikke meget andet at sige, end det er drøn underholdende fortælling, og Mattias Edvardsson har endnu engang skrevet en roman, der vil være at finde på manges læber den næste tid. Når det så er sagt, så ved jeg ikke, om denne type fortælling kan begå sig i det helt store udland. 
Og hvad mener jeg så med det? Jo, jeg mener, at de mange og til tider ret så store kulturforskelle nemt kan betyde, at ‘Gode naboer’ slet ikke vil have samme pondus og gennemslagskraft i lande som eksempelvis Frankrig eller Spanien. På trods af at distancen ikke er længere end det kan lade sig gøre at køre i ét stræk, som det ses ved mange bilferier, så kan kulturen og vores forståelse af historien være markant forskellig hos os i Norden og mennesker i Sydeuropa – helt naturligt.

Der er så mange elementer, der nærmest er helt tragikomiske, fordi en mor sagtens kan se gennem fingre med en voksen mands fejltagelser, men hendes egen søn er konstant offer for hendes evige bekymring og verbale slag. 

Du bør læse denne roman, hvis du vil have god underholdning og en realistisk roman uden en hel masse politiarbejde. Tak for læseoplevelsen.

Anmeldelsen indeholder reklame, da bogen er tilsendt som anmeldereksemplar fra forlaget People’sPress.


KARAKTER

Endnu en fortrinlig roman af svenskeren Gode naboer af Mattias Edvardsson
5 / 5
Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar