Anmeldelse af Nattens udyr – Michael Katz Krefeld

Anmeldelse af Nattens udyr - Michael Katz Krefeld

Nattens udyr er en ny barsk kriminalroman om Cecilie Mars af den danske forfatter Michael Katz Krefeld. Han havde ellers proklameret, at første bind i det, man nu kan kalde for en serie, skulle være en stand alone. Men Mørket Kalder, som den hedder, kunne bare ikke stå alene.

Politikommissær Cecilie Mars får en sag på hånden omhandlende nogle voldsomme og bestialske kvindedrab. Nogle drab som er med til at chokere det meste af Danmark. Efterforskningen peger hende og teamet tilbage på en ældre sag, hvor en gruppe kvindehadende mænd udførte en voldsom gruppevoldtægt. Midt i al virvaret får Cecilie en række forskellige fjender på halsen, og hun skal til at se sig over skulderen, hver gang hun passerer et nyt gadehjørne – både internt i politiet, bander og de kvindehadende mænd er efter hende.

Pis og fuck. Et nyt mantra. Det kan du som læser lige så godt vænne dig til. Cecilie Mars får i den grad udtrykt sig med alverdens gloser, der som regel ikke tåler dagens lys. Men heldigvis gemmer ‘Nattens udyr’ på langt mere end blot beskidt sprog og kokainmisbrug fra hovedpersonen. Selvom Cecilie på flere punkter er en modsætning til forfatterens folkekære Ravn, så er der også nogle ligheder de to imellem. 
De har begge nogle indre dæmoner, de bakser med og til dels også nogle issues med regler og faste spilleregler. Når det er sagt, vil jeg heller ikke sige, at Cecilie er Ravns kvindelige pendant. Hun er langt mere end det.

I ‘Nattens udyr’ kommer vi vidt omkring. Hovedpersonen har det med at blive venner med dem, som måske i momentet kan synes at være givtige for hendes videre færd, men som senere skal vise sig at være det diametralt modsatte – også for hendes karriere.

Langt om længe noget nyt om Saga Nor.. jeg mener Cecilie Mars. Jeg har længe ventet på, at den gode Katz Krefeld ville kaste om sig med bandeord og en hårdtslående hovedperson. Jeg var ellevild med ‘Mørket kalder’ ligesom rigtig mange andre danske læsere, så da jeg hørte, at vi fik endnu en roman i denne serie, kunne jeg næsten ikke sidde stille på stolen. Og lad os bare få spændingen forløst. Det er en pis’ go’ roman – for at blive lidt i tematikken. 

Incels. Er det et noget, du har hørt om før? Jeg havde hvert fald ikke. Jeg var nødt til at få lavet en Google-søgning for at finde ud af, hvad hulen det var for noget. I øvrigt utrolig modigt at Michael Katz Krefeld at kaste sig over sådan et tema i en tid, hvor man ellers hurtigt kan få hug for at være lidt for langt fremme i skoene. Kudos. Hvorom alting er, så er ‘Nattens udyr’ rigtig god på mange områder, og noget af det, der måske faldt mig mest i øjnene, da jeg læste bogen, var, at tiden bare fløj afsted. Alting synes at gå ufatteligt stærkt i romanen, og måske det skyldes Cecilies massive indtag af kokain, der er med til at speede handlingen en smule op. Det går måske lige hurtigt nok til tider, og der er i min optik plads til at få tilpasset handlingsmønstret en smule mere til virkelighedens verden.

Jeg deltog i et bloggerarrangement med forfatteren, hvor jeg gik Michael lidt på klingen. Nu har vi efterhånden fået bekræftet, at han sagtens kan levere den ene eminente kriminalroman efter den anden, som lynhurtigt bliver en bestseller. Men hvornår får vi noget andet at se fra hans pen? Noget andet end blot bøger til masserne? Og jeg mener ikke, at man absolut skal bevise, at man kan skrive andet en kriminalromaner for at være knaldhamrende dygtig. Jeg kunne bare godt tænke mig at se ham udfolde sig nok engang med den politiske scene, som vi så tilbage i 2012, hvis jeg ikke tager helt fejl, med ‘Sort sne falder’. Jeg tror nemlig, der gemmer sig mere end “bare” Ravn og Cecilie Mars. Eller det håber jeg hvert fald. 

Det lader heller ikke til, at serien slutter med ‘Nattens udyr’ – og så har jeg vist heller ikke sagt for meget.
Du skal læse denne bog, hvis du godt kunne lide ‘Mørket kalder’. Jeg vil dog mene, at den lige er et niveau under, og jeg giver derfor denne fem ud af seks stjerner, hvor de fem var topkarakter sidste gang.

Rækkefølgen på Cecilie Mars-serien er:

  • Mørket kalder
  • Nattens udyr

Anmeldelsen indeholder reklame, da bogen er tilsendt som anmeldereksemplar fra forlaget Lindhardt og Ringhof.


KARAKTER

Endnu en perle af Katz Krefeld Nattens udyr af Michael Katz Krefeld
5 / 5
Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar