Boganmeldelse – Drengen i sneen af Samuel Bjørk

Boganmeldelse - Drengen i sneen af Samuel Bjørk

Drengen i sneen er en ny kriminalroman af den norske forfatter Samuel Bjørk i serien om Munch og Krüger. Jeg kontaktede forlaget Gyldendal, da jeg meget gerne ville læse denne – blot ud fra bagsideteksten, men jeg forklarede også, at jeg ikke tidligere har læst noget af forfatteren, og det er jeg ked af. For hold da op hvor kan han skrive.

En mand kører i sin egen verden hjem efter at have fejret jul med sin familie. Her støder han tilfældigvis ind i en ung dreng, som næsten er frosset ihjel, og som bærer et gevir på hovedet. Fjorten år senere tager historien fat, hvor en ung pige bliver fundet druknet i en sø. Umiddelbart er der ingen forbindelse mellem disse to sager, men Holger Munch og Mia Krüger bliver sat på sagen. Sammen forsøger de at løse mysteriet, og inden længe sker der to mord yderligere.

Nu læste jeg som bekendt bogen uafhængigt af de to forrige bind i serien, hvilket efter min mening sagtens kunne lade sig gøre uden større problemer. 
Der er dog en gammel sag, som sporadisk dukker op, og som helt tydeligt nager flere af karaktererne bogen igennem. Jeg tør næsten vædde min gamle hat på, at læseren får lukket op for netop denne fortælling, hvis man giver sig selv lov til at læse bøgerne i den korrekte rækkefølge.
Har du læst de foregående bøger, får du også, hvad jeg tror er et gensyn med en gammel kending – udover de primære og tilbagevendende karakterer i seriens bøger. I mit tilfælde havde jeg absolut ingen anelse om, hvem vedkommende var, før forfatteren valgte at lukke lidt op for posen. 
Det vil jeg egentlig gerne kreditere og fremhæve, da jeg tænker, at der er andre som jeg, der ikke har fået læst ‘Der hænger en engel alene i skoven’ og ‘Uglen dræber kun om natten’ på trods af deres voldsomme popularitet herhjemme.

Jeg var lidt i tvivl om nogle af facetterne i ‘Drengen sneen’, som jeg følte var sådan lidt i øst og lidt i vest, og jeg kunne ikke helt greje, hvordan de havde relevans i forhold til resten af fortællingen, men de bliver på en eller anden finurlig facon bundet sammen til sidst i en fin afslutning.
Udover at være en gennemarbejdet kriminalroman føler jeg, at der er en god variation mellem drab og opklaring i bogen. Uden og sige alt for meget kan jeg godt afsløre, at vi får mere end et enkelt mord i ‘Drengen i sneen’.

Det er sjældent, jeg læser en bog, hvor jeg fuldstændig glemmer tid og sted. Jeg var fuldstændig opslugt af de respektive sidehistorier, og hvordan det hele hang sammen. I gode romaner er der ofte flere særprægede temaer, som træder særligt frem. I denne er det for mig uden tvivl ubearbejdet sorg og svigt. Det er naturligvis ikke sikkert, at andre får samme opfattelse, men det er også en af de ting, jeg elsker ved bøger. Vi får noget forskelligt ud af historierne alt afhængig af, hvordan vi opfatter ordene.

Sidst vil jeg blot sige, at jeg jo kun kan opfordre til, at Frode Sander, som står bag pseudonymet Samuel Bjørk, dropper sin musik og i højere grad fokuserer på sin karriere som kriminalforfatter – for det har han virkelig (også) styr på.

Anmeldelsen indeholder reklame, da bogen er tilsendt som et anmeldereksemplar fra forlaget Gyldendal.


KARAKTER

Samuel Bjørk har en skarp pen Disciplen af Hjorth Rosenfeldt
5 / 5
Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar