Boganmeldelse – Jæger af Walther Rebernik

Boganmeldelse - Jæger af Walther Rebernik

‘Jæger’ er skrevet af en vaskeægte debutant. Walther Rebernik er uddannet og arbejder som advokat, men om natten skriver han efter sigende dødsensfarlige kriminalromaner skabt med et eneste formål – at underholde.

Flere voldsomme og brutale drab hærger den københavnske underverden, hvor en række prominente bandemedlemmer mister livet. Alt imens kriminaliteten huserer, forsvinder Patrick Norstad, som er en yderst velkendt og anerkendt chefanklager. En ung og ambitiøs specialkonsulent ser sagen som sin helt store chance, og hun sættes derfor til at opspore den forsvundne anklager. Hannahs store ambitioner giver hende dog en flere problemer, end hun kan tøjle, og snart må hun kæmpe for sit eget liv.

Lad mig først og fremmest sige, at Walther Rebernik har skrevet en glimrende kriminalroman, der kan underholde og holde mange glade læsere vågne til langt ud på natten.

Sidste år udkom Danmarks første sande retssalskrimi, som vi ellers mest kender fra USA, hvor blandt andre John Grisham har spyttet nye udgivelser ud i adskillige år. Palle Hyldgård Poulsen udgav sin bog, Kastaniens DNA, som jeg var svært begejstret for. 
Nu er tiden så endelig kommet til endnu en dansker, der i højere eller mindre grad har kastet sig over genren – og en potentiel ny stjerne på den ellers svært besatte krimihimmel. Walther Rebernik har, i modsætning til sin danske retssalskrimi-kollega, skrevet meget lidt om det egentlige advokatliv, som han ellers burde kende så godt gennem hans virke. I stedet er fokus på elementer, der ligger uden for retssalen.

Lader du dig ofte skræmme væk af et fandenivoldsk sprogbrug, så er ‘Jæger’ formentlig ikke en bog for dig. Walther Rebernik anvender beskidte vendinger, der, når man læser bogen i sin helhed, ikke kunne være skrevet meget anderledes. Rynker du omvendt ikke på næsen af et lidt tilsmudset ordvalg i de lidt mere krydrede passager, så er debutantens formidable actionmættede kriminalroman ren guf. 

For at blive i metaforikken slugte jeg bogen på meget få dage, og det var en af de læseoplevelser, hvor jeg engang imellem lige skulle træde på bremsen og kigge op – for tiden forsvandt som dug for solen, da jeg først var gået i gang. 

Nu er det ikke fordi, jeg skal sammenligne ‘Jæger’ med en masse andre produktioner, fordi forfatterens debut kan sagtens stå alene. Men når jeg så alligevel gør det, er det fordi, at det måske kan give et nogenlunde billede af bogens indhold for kommende læsere. 
Jeg fik eksempelvis nogle helt klare billeder af de gamle Pusher-film fra midt-slut 90’erne. Samtidig er der også lidt denne selvtægtsting over Reberniks advokat, som vi kender det fra hans forfatterkollega Michaels Katz Krefelds, Cecilie Mars. 
Nok om sammenligninger med andre fremragende film og udgivelser – det er igen tid til at fokusere på ‘Jæger’.

Når man har fat i bogen og vender siderne en efter en, så glemmer man stille og roligt tid og sted. Jeg er sikker på, at mange krimilæsere rundt omkring i det danske land, kommer til at tage rigtig godt imod Walther Rebernik og hans debutroman, ‘Jæger’.

Med al respekt for de mindre forlag rundt omkring i Danmark, der hjælper de små forfattere med at komme ud til folket, så tænker jeg ikke, at der går lang tid, før forfatteren får en lille mail fra et af landets større forlag med et tilbud om en spændende fremtid.

Anmeldelsen indeholder reklame, da bogen er tilsendt som anmeldereksemplar fra forlaget Byens Forlag.


KARAKTER

Walther Rebernik kunne blive den næste krimistjerne Jæger af Walther Rebernik
5 / 5
Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar