Hvad er en kriminalroman?

En kriminalroman er en skønlitterær bog, der ofte handler om et mord eller et drab og opklaringen af dette. Bloggen her handler primært om denne genre, og spændingen er det, der gør en krimi helt fantastisk. Jussi Adler-Olsen er en af de største danske krimiforfattere i Danmark, og han har på et tidspunkt udtalt, at noget af det, der gør en krimi glimrende, er de tidspunkter, hvor læseren ved, hvad der kommer til at ske, men hvor det ikke er gået op for hovedpersonen, hvad der kommer til at ske.

Hvorfor er krimien populær?

Det er svært at sige, hvorfor kriminalromanerne er blevet så fantastisk populære hjemme i Danmark. En af årsagerne kunne være, at vi som læsere bliver draget af alt det, som vi ikke må. Vi synes, det er spændende at læse om mord, selvom vi godt ved, at det er helt forkert. Man kan måske sammenligne det lidt med ulykker på motorvejen. Vi ved godt, at vi hverken skal eller bør kigge, når vi kører forbi, men mange af os vælger alligevel at lette lidt på gaspedalen og kigge over mod det, der har forårsaget en eventuel kø og/eller kiggekø.

Krimiforfattere sælger i hobetal

Danske forfattere inden for krimigenren sælger ekstremt godt både i Danmark og i udlandet. Genren er ekstremt populær, og flere forfatteres bøger bliver lynhurtigt bestsellers. Forlagene og forfatterne vælger også at bruge krimibloggere til at promovere deres bøger på deres Instagram og på deres krimiblog i form af en boganmeldelse. Dette er en billig og effektiv måde at få spredt budskabet om en ny udgivelse til mange relevante potentielle læsere, hvor der “kun” bliver givet en bog til de, der er udvalgt til at anmelde.

Hvad er den bedste kriminalroman?

Mange spørger både i boghandlen, på biblioteket og på Internettet, hvad den bedste kriminalroman er. Det er svært at give et konkret bud på, da alle læsere sætter pris på noget vidt forskelligt. Nogle er til de mere bestialske beskrivelser, som kan være lidt detaljerede og grusomme, hvor andre er mere til en helt almindelig opklaring, hvor man blot følger politiets opklaring. 

Derfor findes der ikke et endegyldigt svar på, hvilken der er den bedste. Der kommer også hele tiden nye, som nemt kan hamle op med nogle af de klassiske gamle kriminalromaner.