Boganmeldelse – Udenfor er hundene af Gunnar Staalesen

Boganmeldelse - Udenfor er hundene af Gunnar Staalesen

Udenfor er hundene er en kriminalroman skrevet af den norske forfatter Gunnar Staalesen. Jeg har ikke tidligere læst noget af ham, men jeg håbede på, at denne bog måske kunne kompensere for mit manglende kendskab til denne forfatters værker.

Privatdetektiven Varg Veum er uhyggeligt tæt på at blive kørt ned, da han er på vej til hen sin bil. Den modkørende bil styrer direkte imod ham og forsvinder efterfølgende omgående fra stedet. Episoden får Veums tanker til at fokusere på to dødsannoncer, der for nylig har været i aviserne.
Veum var tidligere fejlagtigt sigtet i sagen, hvor to mænd afsonede deres dom for pædofili. Politiet definerede de to dømtes død som ulykker, men Veum har mistanke om, at det er noget langt mere alvorligt. Dette betyder, at bilepisoden måske har en langt mere alvorlig årsag end først antaget. Han giver sig i kast med den gamle sag med frygten for hans liv konstant siddende i baghovedet.

Gunnar Staalesen har skrevet en kriminalroman, som fanger de fleste fra første side. Jeg har læst mig til, at han mere eller mindre er verdensmester i lige præcis denne disciplin. Desværre blev jeg ikke selv helt løftet op på dette niveau. Fortællingen er dog levende, og tempoet bliver holdt i den helt høje ende. Udenfor er hundene var dog ikke en bog, hvor jeg følte mig fuldstændig fortabt i historien, men det betyder naturligvis ikke, at den var mindre god af den grund.

Bogen indeholder en uhyggelig og samtidig forfærdelig historie om overgreb på børn. Det, og terror synes at være yndlingsemnerne i øjeblikket hos diverse krimiforfattere. Jeg tænker, at det kan skyldes vores fælles væmmelse ved disse overgreb på uskyldige – børn som voksne.

‘Johannes Åbenbaring’ fra Biblen har en central rolle i fortællingen, men jeg vil naturligvis ikke afsløre præcis, hvad den indeholder i min anmeldelse, da det vil røbe for meget af plottet. Men når man har læst bogen færdig, så forstår man langt bedre bogens titel – eller det gjorde jeg om ikke andet.

Jeg kan desværre kun belønne bogen med 3 ud af 5 stjerner, da jeg ikke rigtig blev fanget af universet. Jeg kunne naturligvis godt forsøge at sætte mig ind i hele den gamle sag og de tidligere bøger, men når man ikke tidligere har stiftet bekendtskab med hovedpersonen, så bliver Udenfor er hundene en smule tung i længden.

Indlægget indeholder reklame, da bogen er tilsendt som anmeldereksemplar af forlaget Gyldendal – tusind tak for bogen.


KARAKTER

Velvalgt emne, men lidt tung i længden Udenfor er hundene af Gunnar Staalesen
3 / 5
Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar