Anmeldelse af Geiger – Gustaf Skördeman

Anmeldelse af Geiger - Gustaf Skördeman

’Geiger’ er en debutroman af den svenske manuskriptforfatter og filminstruktør Gustaf Skördeman, og vi præsenteres for en spændende hybrid af en spionthriller à la John le Carré og en medrivende krimi med hæsblæsende action i et helt andet tempo, end vi kender fra de gamle spionromaner af Carré.

Bogen udkom herhjemme omkring 1. juli, og da var den allerede på forhånd solgt i mange lande, ligesom der også var rift om at få fingre i filmrettighederne til bogen, så en lovende start for en debutroman, må man da sige.

Selve handlingen har også en absolut lovende start, idet et traditionelt og hyggeligt besøg af to døtre med deres respektive mænd og børn næppe er afsluttet med at mormor Agneta har vinket farvel i døren til sine børnebørn, før telefonen i huset ringer med bare ét kodeord, Geiger, hvorefter mormor henter en gammel godt gemt pistol frem af sine gemmer og koldblodigt skyder sin mand i tindingen. Så er vi ligesom i gang!

Vi følger den aldrende bedstemor Agneta i hendes projekt, for naturligvis er det ikke gjort med at tage livet af hendes mand. Hun er involveret i en gammel spionsag, der involverer sovende DDR-agenter, der pludselig vækkes til live, spionage og øst/vest-terrorplaner, så Agneta har lige pludseligt travlt og gør sig usynlig i bestræbelserne på at forhindre et drabeligt scenarie, som vi selvfølgelig ikke skal afsløre her.

Det er jo kun os læsere, der ved, at Agneta står bag mordet på ægtemanden og samtidigt har gang i noget voldsomt og farligt, men sideløbende følger vi opklaringen af mordet på Agnetas mand, Stellan, som tidligere har været en populær offentligt kendt TV-stjerne   – med en blakket kommunistvenlig fortid, skal det vise sig.

Sara Nowak arbejder som politikommissær ved sædelighedsafdelingen i Stockholm, men bliver involveret i opklaringen af mordet på Stellan, både fordi hun er veninde med den kvindelige drabsefterforsker, men lige så meget fordi hun i sin tidlige barndom har boet sammen med sin mor i en lille tjenestebolig, der hørte til Agnetas og Stellans palæ og derfor færdedes dagligt i huset, hvor hun legede med de to døtre.

Der er virkelig gang i den, og det er behageligt udfordrende at skulle forsøge at finde rede i, hvem der er mod hvem i den konspiratoriske og komplicerede gamle spionsag med nutidige terrortrusler, og da der samtidig opruller sig en historie om, at der har foregået et forfærdeligt misbrug af helt unge piger, der blev udnyttet af prominente og betydningsfulde erhvervsfolk og politikere i Agneta og Stellans mondæne villa – sådan lidt i stil med den pædofiliskandale, der udspillede sig for et par år tilbage på milliardæren Jeffrey Epsteins ø, hvor en prins fra det engelske kongehus og mange andre prominente pinger var med, så får historien lige et gear ekstra at køre med.

Der er mange tråde såvel fra den betændte koldkrigstid mellem øst og vest som fra det spændende og mangefacetterede krimiplot, der skal føres sammen til sidst, og selvfølgelig bliver man alligevel fanget på det forkerte ben med en totalt overraskende slutning. Det er virkelig godt spundet af debutforfatteren.

’Geiger’ er ifølge forlaget første bind i en planlagt trilogi med efterforskeren Sara Nowak i hovedrollen, og de to næste bøger kan man derfor kun glæde sig til med en så vellykket start.

Jeg kan kun anbefale bogen og er blot nogle få my fra at give den fuldt hus i karakterbogen, men jeg vælger forsigtig forstandighed fremfor at lade mig forføre af spontan begejstring, så jeg belønner bogen med 5 stjerner og glæder mig til fortsættelserne.

Anmeldelsen indeholder reklame, da bogen er tilsendt som en anmeldereksemplar fra forlaget Politikens Forlag.


KARAKTER

5 stjerner og glæder mig til fortsættelserne Geiger af Gustaf Skördeman
5 / 5
Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar