Boganmeldelse – Tørke af Jane Harper

Boganmeldelse - Tørke af Jane Harper

Jane Harpers højspændte debutroman, Tørke, er en roman, der formår at holde én fanget fra første til sidste side.

På en underlig måde fik jeg næsten fra starten associationer til en gammel oscarvindende thriller fra 1967 ”I nattens hede” (”In the Heat of the Night”) med Sydney Poitier i hovedrollen som politibetjenten Virgil Tibbs, der ankommer til en af USA’s sydstater for at besøge sin mor, men ufrivilligt bliver tvunget til at hjælpe med opklaringen af et mord på en lokal hvid rigmand. Som titlen næsten antyder, emmer det her af racistisk højspænding i en ond og konstant spændingsfyldt atmosfære, hvor alle dækker over alle, og hvor en nærmest hadfyldt modstand mod den fremmede mørkhudede betjent nordfra er markant.

I spændingsromanen ”Tørke” er det ikke racisme, men derimod en årelang uafbrudt australsk tørke, der skaber en stemning af desperat og intens sveddryppende spænding blandt indbyggerne i den lille by Kiewarra langt ude på landet.
Politimanden Aaron Falk fra Melbourne ankommer til sin barndomsby, Kiewarra for at være med til begravelsen af sin barndomsven Luke, der tilsyneladende er bukket under for den desperate situation og har dræbt sin kone og deres lille barn, hvorefter han har skudt sig selv. Aaron bærer ikke på de bedste minder fra sin barndom, så han skal bare deltage i vennens begravelse og så ellers hurtigt hjem til Melbourne igen.

Men sådan går det selvfølgelig ikke! Lukes forældre tror ikke på historien og beder indtrængende Aaron om at se på sagen, hvilket han modstræbende går med til.
Og dermed kommer Aaron til at se sin fortids spøgelser i øjnene, som han flygtede fra for mere end tyve år siden. Aaron og Luke havde som teenagere en fælles veninde, som var anderledes, sjov og spændende, og som de begge hver på deres måde var betaget af. Hun forsvandt dog pludseligt – var det et selvmord eller hvad? Vi ved det ikke helt, men Aaron og Luke gemte denne hændelse væk som en fælles hemmelighed, og det viser sig nu gradvist tyve år senere, at andre indbyggere i byen i høj grad også har en stor interesse i at holde venindens forsvinden hemmelig.
De to parallelle fortællinger – udredningen og måske afsløringen af, hvad der reelt skete med Luke og hans familie samt den tyve år gamle historie med veninden Ellies mystiske selvmord holder læseren skånselsløst fanget igennem hele bogen, og Jane Harper formår at holde spændingen intenst på kogepunktet indtil stort set sidste side i bogen.

Jane Harper har begået en fantastisk velskrevet og medrivende spændingsroman, som levende fortæller om venskab og trofasthed samt om de voldsomme kræfter i et lille indelukket og tunnelsynet samfund, hvor ondskab og mistillid blusser op under en ekstrem tørke.


KARAKTER
Højspændt debutroman

Tørke af Jane Harper

5 / 5

Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar