Boganmeldelse – Kniv af Jo Nesbø

Boganmeldelse - Kniv af Jo Nesbø

’Kniv’ er 12. bog i serien om den berømte og berygtede drabsefterforsker Harry Hole, og for dem, der måtte være tvivlende om, hvorvidt Jo Nesbø stadig efter mere end 20 år med Harry Hole formår at holde litterær flyvehøjde, så lad det være sagt med det samme:
Ingen krimiforfatter kommer tilnærmelsesvist på siden af, langt mindre overgår Jo Nesbø efter ’Kniv’, som udkommer i dag, den 6. juni i boghandlerne.
Nesbø er ”the one and only”, når det kommer til genialitet, skrivekunst, personkarakteristik, overraskende indfald, spændingsopbygning, hittepåsomhed og mange andre gode krimikompetencer – lad det være slået fast med syvtommersøm efter denne 12. bog i serien.

Vi møder Harry Hole dér, hvor vi ofte gennem årene har mødt ham, nemlig helt ude i tovene. Han vågner langsomt op efter en voldsom druktur smurt ind i blod, der tilsyneladende ikke er hans eget, eftersom han ikke har nogen synlige sår nogen steder på kroppen og er helt blank og i totalt blackout i forhold til, hvad der er sket det foregående døgn.
Han er blevet fyret fra sit job som underviser på politiskolen og har kun lov til at arbejde med nogle ligegyldige bureaukratiske og administrative rutineopgaver, men den egentlige grund til, at han er begyndt at drikke voldsomt er, at hans elskede kone og kvinden i hans liv, Rakel har smidt ham på porten efter knap 5 års ægteskab. Den egentlige grund til bruddet kender vi læsere ikke endnu, ja, Harry selv ved faktisk heller ikke lige, hvorfor Rakel så konsekvent bad ham om at flytte ud.

Allerede i starten fornemmer vi, at noget dramatisk og voldsomt er under opsejling, og der sker da også noget, som får Harry til i smug – nu suspenderet – at efterforske nærmere på sin gamle dødsfjende, Svein Finne, som jo for nylig er kommet ud af fængslet efter 20 års afsoning, og som vi trofaste læsere af Harry Hole godt kan huske truede Harry og hans familie på livet i slutningen af forrige bog, ’Tørst’, da Harry opsøgte ham i fængslet for at forsøge at få oplysninger om en seriemorder og vampyrist, som Harry jagtede.

I Harrys ensomme og indædte jagt på at finde rede på, hvad der er sket, og hvem der har gjort hvad, bliver vi i den grad af Nesbø ’kostet rundt’ i manegen med forskellige mulige løsninger, og hver gang vi tror, at nu er vi ved at nærme os en løsning på mysteriet, så bliver tæppet fejet væk under fødderne på os – gang på gang!

Det er nok denne ’kattens leg med musen’, og skulle der være en revisor eller lignende, der uforvarende er kommet til at læse denne anmeldelse, så lad mig hjælpe med at oversætte billedet til ’Nesbøs leg med læseren’, der gør bogen så fantastisk. Det er ikke den mest grusomme eller den mest bestialske bog i Hole-serien, men det er så afgjort den mest underfundige og overraskende fortælling, som vi udfordres på.

5 stjerner er ikke nok, men nu går skalaen altså ikke højere, så 5 stjerner bliver det, og så kan jeg vel ikke tydeligt nok anbefale alle krimielskere at få fingrene i denne ualmindeligt velskrevne kriminalroman.

’Kniv’ er en underfundig, udfordrende og urovækkende thriller, der holder dig vågen!

Indlægget indeholder reklame, da bogen er tilsendt som anmeldereksemplar af forlaget Modtryk.


KARAKTER

Ingen over Jo Nesbø. Kniv holder dig vågen Kniv af Jo Nesbø
5 / 5
Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar