Forsvundet er en ny svensk kriminalroman om uopklarede forbrydelser af den svenske krimireporter og debutant, Tina Frennstedt, Denne udgivelse er baseret på en sand historie, hvilket oprigtigt gør læsningen barsk.
En voldsom orkan har hærget Skåne, og morgenen efter findes en ung kvinde dræbt nær en strandhytte. Kort tid efter sker endnu et overfald, og begge forbrydelser peger på en dansk voldtægtsforbryder, der lagde gaderne øde år tilbage. Lederen af Cold Case-gruppen, Tess Hjalmarsson, inddrages i opklaringen og langt om længe får politiet DNA-spor at gå efter. Disse spor kobles sammen med en tidligere uopklaret sag, der har hjemsøgt Tess igennem mange år, hvor en ung pige forsvandt en sommernat.
Vi har fået endnu en “cold case” krimi til den efterhånden lange række af ‘uopklarede sager-bøger’. Den svenske krimireporter Tina Frennstedt har arbejdet med emnet i mange år og har stort indsigt i politiets arbejde. Hun har nu udgivet en kriminalroman, der er baseret på en sand uopklaret forbrydelse, og med den viden i baghovedet blev læsningen kun endnu mere vedkommende.
Det er som sagt tragisk, at bogen bygger på en sand historie, men for at være fuldstændig klichéfyldt og hudløst ærlig, så kunne jeg ikke rigtig ‘mærke’ bogen. Den fangede mig aldrig rigtig helt, som nogle bøger ellers formår at gøre.
Normalvis kan jeg godt lide, når privatlivet bliver skitseret i de kriminalromaner, jeg læser. Men jeg må erkende, at kærlighedslivet hos vores hovedperson Tess Hjalmarsson bliver lige lovlig grundigt behandlet og gennemgået i ‘Forsvundet’. Det kommer i min verden til at fremstå som en slags fyld, og selve handlingen og krimiplottet bliver skubbet lidt ud på indskiftsningsbænken til fordel for parforholdet i store dele af bogen.
Det er synd og skam, fordi der var stort potentiale i den sag, der bliver taget op i bogen. Jeg tror, at hvis forfatteren skruer en lille smule ned for alt kærlighedsfnidderet, så vil jeg ganske givet blive begejstret for en efterfølger.
Det er ikke svært at se ligheder mellem bogen ‘Forsvundet’ og tv-serien ‘Broen’. Når det er sagt, så er førstnævnte ikke på samme høje niveau som serien, der har haft flere store danske skuespillere på castinglisten, desværre.
Det er en bog, der både har sine gode sider og sine mindre gode sider. Som med så meget andet, så er det nemmest at se på de negative ting, og det har denne anmeldelse også primært indeholdt. Når det er sagt, så er bogen skrevet meget levende og fanger læserens opmærksomhed. Spændingen kan man diskutere – jeg selv var ikke ved at falde baglæns ned af stolen.
Vi må se, hvad forfatteren finder på næste gang. Sikkert og vist det hvertfald, at Cold Case er planlagt til at være en serie, så vi får formentlig et par stykker eller 3 mere fra hendes hånd.
Anmeldelsen indeholder reklame, da bogen er tilsendt som anmeldereksemplar fra forlaget Gyldendal.
KARAKTER
Ingen kommentarer