En højere retfærdighed er 6. bog i serien om kriminalpsykologen Sebastian Bergman og hans gøren og laden i det svenske Rejsehold. De to forfattere, Hans Rosenfeldt og Michael Hjorth står bl.a. bag de kendte TV-serier Broen og Wallander.
Sebastian har så småt indstillet sig mentalt på, at hans virke i det svenske Rejsehold som kriminalpsykolog er ved at være forbi. Han er igen vendt tilbage til sin tidligere beskæftigelse – at skrive bøger og holde foredrag. Han har ikke længere kontakt med nogen fra det tidligere team i politiet på nær Ursula, som han i ny og næ kommunikerer en smule med.
Datteren Vanja er heller ikke længere at finde hos Rejseholdet. Hun har søgt nye græsgange og forsøger at tilpasse sig sin nye tilværelse som kriminalbetjent i en mindre svensk afdeling i Uppsala.
Hun har sammen med sine nye kollegaer efterforsket en serie voldtægter, som alle følger samme fremgangsmåde og procedure. En af de voldtagne kvinder findes omkommet, hvorefter Rejseholdet bliver tilkaldt – og det med Sebastian Bergman som medpassager.
Det oprindelige hold med Torkel, Billy, Vanja, Ursula og Sebastian er igen samlet i forsøget på at stoppe den hensynsløse voldtægtsforbryder.
Vi får igen lov til at følge hverdagen for vores trofaste hovedpersoner i det svenske Rejsehold – på trods af, at de inden bogens begyndelse var blevet spredt for alle vinde. Det er en sjov sammensætning af personligheder, som gør, at man på den ene eller anden måde finder én hovedperson, man kan identificere sig med som læser.
Jeg har, som alle kvinder der møder Sebastian Bergman, en svaghed for psykologen og hans charme. Jeg synes, at han er en interessant karakter, der gør læsningen levende. Han er fandenivoldsk, hudløst ærlig og til tider helt uden omsorg over for sine omgivelser. Hans mangel på situationsfornemmelse er ikke til at tage fejl af. Specielt i visse vigtige afhøringer kommer dette til udtryk.
Vanja er – siden mit sidste bekendtskab med serien, som var Disciplen – blevet gjort opmærksom på, at Sebastian er hendes biologiske far. Dette har gjort, at hun har valgt at søge nye græsgange og forlade det svenske Rejsehold for at undgå at omgås hendes biologiske far på arbejdspladsen.
En højere retfærdighed giver stof til eftertanke. Den tager fat i en evig problemstilling – voldtægt. Samtidig leder bogen læseren ind i en verden fyldt med religion og troen på højere magter. Det er en spændende kriminalroman. Man skal dog være opmærksom på, at det primært er opklaringen af forbrydelserne og hovedpersonernes indbyrdes forhold, der er i fokus.
Vi hører ikke meget om voldtægtsforbryderens handlinger fra dennes synsvinkel, som der bliver beskrevet i andre kriminalromaner.
Jeg kan anbefale En højere retfærdighed til de læsere, der glæder sig til at læse, hvad der står på næste side. Denne bog lagde jeg nemlig ikke villigt fra mig igen, før sidste side var læst.
Indlægget indeholder reklame, da bogen er tilsendt som et anmeldereksemplar af forlaget Hr. Ferdinand.
KARAKTER
Ingen kommentarer