Mordet på en havfrue er en ny dansk kriminalroman af makkerparret bag pseudonymet A. J. Kazinski og forfatteren Thomas Rydahl. Denne nydannede krimi-trio har taget de danske læsere med storm, og forfatternes navne alene lægger op til en bestseller.
København i 1830’erne er hårdt ramt af fattigdom og sygdom. Politiet står ofte magtesløse i alverdens forskellige forbrydelser, da de ikke har de rette remedier til at løse gåderne. H.C. Andersen bliver anklaget for en bestialsk mord og for at undgå at blive dømt, tager Andersen sagen i egen hånd. Det skal vise sig, at han har næse for opklaringer, og det kommer i den grad til udtryk i bogen.
Kazinski-gutterne og Thomas Rydahl er en ny kombination, jeg ville være ked af ikke at læse mere af i fremtiden. De skriver fortrinligt, og man kan ikke andet end at fortsætte sin læsning, når først man er gået i gang. Denne trio er forhåbentlig starten på noget nyt og rigtig stort inden for den danske krimigenre. Jeg håber om ikke andet på, at de forsøger sig med noget andet i fremtiden.
Mordet på en havfrue havde nogle lignende yndefulde miljøbeskrivelser, som jeg også oplevede i bogen 1793 af Niklas Natt och Dag. Af og til kunne det godt tage overhånd, og i stedet for at have øjnene på målet i form af intens spænding, så blev sigtekornet i stedet indstillet på at forklare og indleve læseren i bogens miljø. Man kan nærmest føle stanken fra natpotterne og mærke varmen fra ildens flammer.
Historien foregår i en tid hvor en lille dreng fra Afrika er ‘en sjælden skabning’, og som kan gives i gave. Det er ganske forfærdeligt at tænke på, hvordan forholdene har været. Jeg har heldigvis aldrig selv oplevet en sådan form for racisme, så jeg kan kun se, hvor “langt” vi er kommet i kampen mod had mod andre mennesker.
I min verden ville jeg gerne have haft lidt mere spænding, hvis karakteren skulle have været helt i top. Det fik jeg desværre ikke opfyldt. Til gengæld fik jeg så meget andet. Tilmed fik den fremragende fortælling en rigtig fin krølle på halen, der giver hele Andersens liv en smule mere mening – i deres øjne.
Forfatterne bag skal have cadeau for at kaste sig over vores alle sammens H.C. Andersen. Det kunne ende ud med enten at blive en dreng eller en pige, men som jeg allerede har nævnt et par gange, så blev slutresultatet rigtig godt.
Anmeldelsen indeholder reklame, da bogen er tilsendt som anmeldereksemplar fra forlaget Politikens Forlag.
KARAKTER
Ingen kommentarer