Hvad er en retsmediciner?
En retsmediciner er en uddannet læge, der arbejder med retsmedicin og retspatologi. Det retsmedicinske arbejde består bl.a. i at undersøge ofre, der har været udsat for vold, drab eller voldtægt. Dette er på ingen måde en fuldstændig liste, men det er blot nogle få af de mange arbejdsopgaver, der følger med i det morbide og utraditionelle arbejde, som lægerne eksempelvis kan blive udsat for. Nogle af de danske retsmedicinere blev eksempelvis sendt til Thailand, da tsunamien hærgede flere badestrande. Her skulle de være med til at identificere ofre for de voldsomme bølger.
Hvilken uddannelse er påkrævet?
Retsmedicineruddannelsen kræver en helt traditionel uddannelse i medicin, som består af en bachelor på 3 år, en kandidat ligeledes på 3 år og derefter en klinisk basisuddannelse i 1 år. Herefter skal der tages en introduktionsstilling i retsmedicin i 1 år, hvorefter hoveduddannelsesforløbet på 4 år skal gennemføres. I 2008 blev retsmedicin til et selvstændigt lægeligt speciale, hvor de studerende læger kunne vælge at dygtiggøre sig i netop retsmedicin.
Hvad laver en retsmediciner?
Retsmedicinere foretager obduktioner på begæring af politiet eller arbejdsskadestyrelsen. De undersøger også levende mennesker på begæring af politiet, som for eksempel volds- og voldtægtsofre samt torturofre på begæring af udlændingeservice. Men når vi læser om deres arbejde eller ser dem i forskellige film eller tv serier, er det hovedsageligt arbejde med afdøde på gerningssteder i diverse opdigtede universer.
Det er måske også, fordi det kan være lidt kedeligt at se deres arbejde med levende mennesker, når vi nu har kastet os ud i at læse kriminalromaner eller se krimiserier.
De retspatologiske arbejdsopgaver, som også følger med i arbejdet som retsmediciner, kan bl.a. være findestedsundersøgelser ved mistænkelige dødsfald, obduktioner samt ligsyn. Der er tidligere skrevet artikler om flere af disse enkeltstående termer, som du kan finde på ordbogens hovedside.