Hvad er et gerningssted?

Det er stedet, hvor en forbrydelse eller kriminalitet har fundet sted. Et gerningssted er det sted, hvor politiet eller en uheldig forbipasserende eksempelvis finder en død mand eller kvinde. Herefter bliver politiet tilkaldt, som begynder at finkæmme stedet for spor og beviser, der kan bruges senere i en retssag. Det er efterfølgende op til den pågældende anklager at få den mistænkte dømt ved retten. Modsat er det op til forsvareren at sikre, at den selvsamme mistænkte bliver retfærdigt og korrekt behandlet ved retsinstansen og frifundet, hvis det ikke kan bevises, at der er begået noget kriminelt.

Ægte og fiktive sager

Der findes adskillige sager – stort set alle – hvor de tiltalte kriminelle har afsat en eller anden form for DNA. Deres personlige visitkort er ofte den afgørende brik, der fælder dem i sidste ende. I og for sig er det helt fantastisk, hvad videnskaben kan, og hvor lidt der skal til, før efterforskerne kan finde frem til den rigtige gerningsmand.

Et gerningssted er stort set altid en del af en kriminalroman. Her bliver mordet eller forbrydelsen begået, og det er her, de vigtigste spor findes for at opklare den samme forbrydelse. Efterforskernes arbejde fra findested til opklaring er for det meste det, hele bogen handler om. 

Gerningsstedet på Facebook

Forlaget Lindhardt og Ringhof har lavet en Facebookside ved navn Gerningsstedet. Her deler de en masse kriminyheder, som deres mange følgere kan drage nytte af. 
De har formentlig valgt navnet, da det er en klokkeklar del af stort set alle kriminalromaner. Når man tænker over det, så er det velvalgt, kort og præcist.

Til Krimimessen 2019 lavede Gerningsstedet – altså denne Facebookgruppe – en konkurrence, hvor de ønskede at kåre Danmarks bedste krimiblogger. Brugerne og de mange læsere skulle nominere de bloggere, de mente, skulle vinde konkurrencen. Til messen blev vinderen kåret, hvor et panel af dygtige forfattere og branchefolk udvalgte vinderen. Forlaget gør altså ekstremt meget for at udbrede kendskabet til både bogbloggere og genren generelt.

Det er dejligt, at forlagene støtter så meget op om det frivillige arbejde, som bloggerne lægger i det.