Hvad indebærer en ildspåsættelse?

En ildspåsættelse eller en brandstiftelse, som det også kaldes, er en forbrydelse eller kriminel handling, der er begået med fuldt overlæg af den kriminelle, hvor gerningsmanden sætter ild til et eller andet objekt. Det er ikke et uheld at stikke ild til en given bygning eller genstand, når der er tale om en ildspåsættelse. Derfor kan gerningsmanden straffes ved retten, hvis den pågældende anklager formår at bygge en solid sag op imod vedkommende, hvor dommeren efterfølgende lader hammeren falde.

Hvorfor vælger man at sætte ild til ting?

Det er ikke til at sige med sikkerhed, hvorfor folk vælger at sætte ild til ting. Ofte er det sorg eller ensomhed, der er med til at få gerningsmandens tanker til at løbe afsted. Konsekvenserne af vedkommendes handlinger kan ofte være svære at se, og eksempelvis ved ejendomme kan pyromanen ikke ‘overskue’, hvad der sker, hvis personer brænder inde.

Selvom en stor sorg kan være årsag til ildspåsættelse, så er det ofte den vrede eller aggression, der kommer efter sorgen, der ligger til grund for den kriminelle handling. Når en person bliver anklaget for brandstiftelse, så går retssagen i gang, og hvis det ender med en dom, så straffes man ved straffeloven.

En krimi fyldt med ild og flammer

I kriminalromanen “Sorger” af Inger Wolf møder vi en gerningsmand, der får et kick af en ildspåsættelse i hendes Pyromanen-serie. Som seriens navn antyder det, så er der i denne sammenhæng tale om en pyroman, der agerer gerningsmand. 
Det er dog ikke kun i denne bog, hvor vi møder personer, der godt kan lide at brænde ting af – det ses engang imellem, at gerningsmanden ikke udelukkende begår drab i diverse bøger, men i stedet har andre og anderledes tilbøjeligheder.
Heldigvis havde jeg nær sagt, ellers var det hele formentlig blevet alt for kedeligt og trivielt.