Hvad laver en anklager?
I et samfund hvor der ofte er problemer med borgernes handlinger, er det nødvendigt med et retssystem. En anklager er i den forbindelse en naturlig del, ligesom en forsvarer er det. Anklageren er den jurist, der fører sagen mod den mistænkte gerningsmand – uanset hvilken forbrydelse eller kriminalitet, der er tale om. Det behøver altså ikke kun at være ved drabssager, hvor en anklager forsøger at få den mistænkte dømt.
Hvilke sager arbejder man med?
En anklager arbejder helt naturligt tæt sammen med politiet for at få den pågældende person dømt ved retten. Det vil derfor være nærliggende, hvis man, udover sit eget erhverv, finder politiets efterforskning interessant. Det vil gøre visse dele af jobbet lettere, da politiet fodrer anklagemyndigheden med en masse forskellige (helst fældende) beviser, hvor der til sidst af anklagemyndigheden besluttes, om der skal rejses en tiltale om den sigtede.
Vurderes det modsat, at der ikke er tilstrækkelige beviser mod den formodede gerningsmand, så frafalder sigtelsen igen enten ved det, der hedder tiltalefrafald eller påtaleopgivelse.
Der er stor forskel på, hvad en anklager hedder afhængig af, hvor personen arbejder, og i hvilken sammenhæng han eller hun arbejder.
Ydermere følger en større løncheck, når man stiger i graderne. Når man starter som anklager, så hedder ens stillingsbetegnelse anklagerfuldmægtig. Listen er angivet herunder:
- Anklagerfuldmægtig
- Anklager
- Senioranklager
- Specialanklager
- Advokaturchef/vicestatsadvokat
Bøger om emnet
Jakob Buch-Jepsen, som var anklager under Ubådssagen, har tidligere udgivet en bog om sit arbejdsliv i samarbejde med Stine Bolther. Bogen hedder ‘Jeg som anklager’, hvor han hudløst ærligt deler sine tanker om sit erhverv, og hvordan han forsøger at skille privatliv fra sit arbejde.
Hvis man er glad for at læse om true crime, så vil man formentlig være helt oppe og køre over den førnævnte udgivelse. Selvom det er uhyggelige sager, der er inkluderet, så får bogen læserne til at vende hver en side, før bogen bliver lagt på hylden igen.