Hvad er en femikrimi?
En femikrimi er typisk en kriminalroman skrevet af en kvindelig forfatter, som også har en kvindelig hovedperson. Ofte er hovedrollen en stærk selvstændig kvinde, som kan klare hele verden uden problemer. Det skal ikke forstås som en joke eller et dårligt forsøg på at gøre grin med genren, men det omhandler oftest en stilsikker kvinde, der ikke behøver hjælp fra hendes mandlige kollegaer eller bekendtskaber.
Derudover har denne type krimi også stor vægt på de kvindelige værdier i en ellers mandsdomineret verden.
Kan mænd skrive femikrimier?
Mænd og/eller makkerpar kan også sagtens skrive en kriminalroman med en stærk kvindelig hovedperson. Dette kan man eksempelvis se med Jens Henrik Jensens serie om betjenten Nina Portland i hovedrollen. Der er ingen regler for, hvem der kan skrive disse kriminalromaner, men det er i stedet indholdet, der har et ret stramt reglement for måden, hvorpå opgaverne løses.
Er denne genre stadig aktuel?
Man kan diskutere, om det stadig er aktuelt at give udvalgte krimier et navneskilt. Efter den massive fokus på ligestilling og ens rettigheder for mænd og kvinder, kan nogle måske føle sig krænket over at få et stempel pålagt på deres kriminalroman.
Nogle læsere kan måske også føle, at de bliver sat i en specifik kasse, hvis de læser en bog, der har fået en genrebetegnelse, der kan virke diskriminerende. Det er naturligvis ikke kun kvinder, der læser denne form for litteratur. Flere mænd har også naturligvis læst Sara Blædels fremragende udgivelser.
Forfattere bag bøgerne
Som nævnt tidligere i artiklen, så er det både mænd og kvinder, der kan stå bag en femikrimi. Nogle af de mest prominente forfattere inden for genren er bl.a. Anne Holt, Sara Blædel og Liza Marklund – når man kigger på de skandinaviske forfattere. Kigger man i stedet uden for vores lille kreds, så findes der også mange internationale forfattere, der har haft stor succes med denne type bøger.