Hvad er en obduktion?

En obduktion er en lægelig klarlægning af dødsårsagen af afdøde. Dette kan både være ved et mord, hvor politiet ønsker at finde frem til hvad der førte til døden. Det kalder man for en retslægelig obduktion. Det kan også være ved en person, der dør meget pludseligt eller naturligt, hvor man forsøger at finde frem til, om der ligger noget andet end naturlige årsager bag dødsårsagen. Det kalder man modsat for en lægevidenskabelig obduktion. 
Lægen, hvad enten det er i forbindelse med kriminalitet eller naturlig død, er nødt til at åbne den døde krop for at fastlægge dødsårsagen, hvis man bliver enig om at foretage en obduktion. Det gøres ved at anvende “Mercedes-snittet”. Anne Mette Hancock har skrevet en bog af samme navn i sin serie om Kaldan & Schäfer. 

Normalvis vælger man ikke ikke at foretage en lægevidenskabelig obduktion, hvis afdøde er en ældre mand eller kvinde. Det er til enhver tid op til lægen at vurdere, hvorvidt det giver mening at undersøge nærmere, hvad der ligger til baggrund for døden.

Hvad foregår inden en obduktion?

Inden man foretager nogen former for obduktion, hvilket på en måde skal ses som “sidste udvej”, så skal vedkommende, det drejer sig om, erklæres død. Denne afgørelse træffes af en helt almindelig læge, ofte afdødes egen læge, der undersøger hjertet og vejrtrækning. Hvis begge er ophørt, så er patienten med stor sandsynlighed afgået ved døden. Det er nu op til den enkelte læge at vurdere, om politiet skal kontaktes, hvis det mistænkes, at der har foregået en eller anden form for forbrydelse.

Ligsyn er ligeledes et procedurestep, inden obduktionen foretages. Her vil lægen fastslå dødsårsag enten i hjemmet, på sygehuset eller på gerningsstedet. Igen findes der to typer – det almindelige og det retslægelige ligsyn.

Hvis det er usikkert, hvorvidt der skal foretages et retslægeligt ligsyn, så bliver liget transporteret til Retsmedicinsk Institut, hvor liget skal opbevares, indtil der bliver taget en endelig beslutning. 

Som tidligere nævnt er obduktionen enten patologernes eller retsmedicinernes sidste mulighed for at klarlægge, hvad dødsårsagen er.

Hans Petter Hougen har i 2019 udgivet en biografi, hvor han fortæller om sit arbejdsliv og privatliv. Bogen hedder “Udenfor skinner solen” og kommer vidt omkring. En anmeldelse af bogen kan læses på bloggen – og det er ikke småting, en retsmediciner kommer ud for.