Hvad er et signalement?

Et signalement er en beskrivelse af en potentiel gerningsmand eller vedkommendes tøj samt særlige kendetegn ved ham eller hende. Politiet sender det ud til offentligheden, hvis de mangler hjælp i opklaringen på en given forbrydelse. Det kunne bl.a. være køn, alder, højde, etnisk oprindelse og eventuelle særlige kendetegn. Årsagen til at det bliver alment kendt, hvem politiet leder efter er, at der formentlig sidder personer ude i det ganske land, der kender personer, som sagtens kunne være gerningsmanden eller -kvinden.

Set på TV

Har man eksempelvis set Station 2 på TV2, har man formentlig også set, at politiet af og til også udsendte et signalement i slutningen af udsendelsen, hvor borgere i landet kunne hjælpe politiet med opklaringen. Her kunne seere ringe ind og fortælle, hvad de vidste, og hvad de eventuelt havde set. 
Der blev ofte vist billeder af gerningsmanden, hvis kriminaliteten var et røveri – her havde overvågningskameraer ofte fanget forbryderen i færd med at fuldbyrde sit ærinde.

Hvorfor er signalementer vigtige?

En gengivelse af vedkommendes særlige karaktertræk er yderst vigtig, når politiet udsender en efterlysning til offentligheden. Hvis ikke vidner kan give en klar og tydelig gengivelse af gerningsmandens udseende, så står efterforskningen uden fundamentale midler, der skal bruges til opklaringen. 
Står vidner ikke frem med deres viden, så risikerer man, at gerningsmanden går fri. 

Ofte står politiet relativt meget på bar bund, når borgere ringer ind og anmelder forskellige cykeltyverier. På Kanal 5 kunne man i programmet “Hælerjagt” følge værten Sverre Quist i forsøget på at gøre op med de mange uopklarede cykeltyverier, der hver eneste dag foregår i Danmark. Han følger sporet til Østeuropa, hvor mange af de cykler, der bliver stjålet i Danmark, bliver solgt på gaden til højstbydende. 
Artikler har senere været ude og fortælle, at hver tredje kommune ikke formår at opklare cykeltyverier, selvom de får et komplet signalement af gerningsmanden eller gerningsmændene.