Hvad er en quisling?

En quisling er et gammelt ord for landsforræder – altså en soldat, der vælger at vanære sit land ved at forråde det til fordel for eksempelvis fjenden. Forræderi blev ikke set let på tilbage i tiden, og specielt landsforræderi var noget af det værste, man kunne gøre som soldat. Af samme grund blev dette straffet særdeles hårdt – både for at gøre et eksempel ud af vedkommende, der blev ansat som quisling, men også for at vise ham, at dette absolut ikke var en acceptabel handling.

Bruger man overhovedet ordet længere?

Quisling er ikke et ord, man støder på til daglig. Grunden til at det er taget med til denne ordbog er fordi, at man brugte betegnelsen i stor stil under 2. Verdenskrig. Mange af disse kollaboratører valgte at stikke halen mellem benene – hvorfor vides ikke altid, men en af grundene var for at slippe for straf. De tyske SS-soldater, der blev beordret til at myrde jøder i diverse gaskamre stod, efter krigens slutning, overfor en fatal straf, der i flere tilfælde ville tage livet af dem. 

Andre eksempler kunne være danske soldater, der valgte at stå i ledtog med tyskerne eller stikke deres landsmænd. Disse blev ligeledes kaldt for landsforrædere eller quislings. 

Moderne landsforræderi

Man kan argumentere for, at de nuværende danske IS-krigere kan betegnes som landsforrædere. De vælger at gå mod landets love og opsatte regler, selvom det både skader landet og dets omdømme. Disse “soldater” er krigere af den allerværste skuffe, og vi danskere, der kun kan sidde hjemme i vores trygge land og iagttage, kan nemt blive både forarget og kede af deres handlinger. 
Ikke mange af os ønsker noget kendskab til disse mennesker, når vi ved, hvad de gør ved civile voksne og børn. Al forbindelse mellem danske IS-krigere og Danmark kan potentielt skade vores eksportmuligheder til andre lande.