Hvad er Nordic Noir?

Krimigenren er vokset støt i Skandinavien. For at en kriminalroman skal kunne blive kendetegnet som en Nordic Noir, så skal sammenhængen mellem et mørkt og dystert sind samt den mørke natur, vi er så heldige at have i Norden, fremhæves i bogens handling. Ydermere skal den lokale nordiske natur have en central rolle. Netop det lokale spiller ligeledes en vigtig rolle i handlingen, da miljøet omkring hovedpersonerne er elementært.

Et godt bud på bøger, der kan kendetegnes som Nordic Noir er eksempelvis Ligblomsten eller Offer uden ansigt. Begge bøger er udgivet på forlaget Lindhardt og Ringhofhttps://titlen.dk/ordbog/lindhardt-og-ringhof/, hvilket er helt tilfældigt og ikke af nogen særlig årsag.

Hvorfor skal man læse Nordic Noir?

Har man læst mange kriminalromaner, så har man formentlig også tidligere stiftet bekendtskab med denne relativt nye genre. Der bliver udgivet mange bøger i disse tider, der netop er kendetegnet af disse mørke naturbeskrivelser. En af disse kunne være Stina Jacksons bog, Sommermørke. Her beskriver hun en fars evige jagt efter sin datter, der i den grad viser Sverige fra sin flotteste og samtidig mest barske side.
Vil man gerne have velbeskrevne miljøer, så bør man kaste sig over den nordiske genre.

Andet en blot litteratur

Er man ikke vild med at læse tunge bøger i massevis, så kan man også vælge at se en tv serie eller film, som har samme tema som i bøgernes verden. Jo Nesbøs bog om efterforskeren Harry Hole, Snemanden, blev vist i biograferne. I denne vises Norges natur i sin reneste form. Samtidig følger vi den kendte efterforsker, der har personlige problemer at kæmpe med. 
TV2 og DR begynder ligeledes at producere serier, der kan kendetegnes som Nordic Noir. Senest er Broen samt serien DNA nogle gode eksempler på tv serier, der bliver set af hundrede tusindvis af seere, som måske ikke er klar over, at de sidder og kigger på Nordic Noir.