Hvad er NC3? 

NC3 står for Nationalt Cyber Crime Center og er altså centeret for cybersikkerhed herhjemme i Danmark. Heraf de tre gange C. Dybest set går deres arbejde ud på at sikre nationen mod eventuelle online trusler, der kunne tænke sig at forekomme via Internettet. Dette kunne eksempelvis være hackerangreb mod Nationalbanken eller en anden institution, som er ekstrem vigtig for Danmark og Danmarks funktioner. Netop dette med hackere osv. er også noget som Politiets Efterretningstjeneste beskæftiger sig med. Måske i endnu større grad end NC3.

Hvem arbejder hos NC3?

Det har tit været nævnt og debatteret i diverse krimier og spændingsromaner, at Politiet ansætter hackere – eller tidligere hackere – i deres respektive afdelinger, da denne medarbejdertype netop ved, hvordan alle de andre hackere ønsker at trænge ind i diverse systemer og programmer. Det er lidt som at behandle fedt med en anden form for fedt, hvis det giver mening. Men udover disse personer, som normalvis bliver betegnet som banditter, er der også ansat en lang række almindelige politifolk, som netop har den fornødne erfaring inden for Politiet, og som kan opveje lidt af den manglende viden hos de personer, som kommer udefra. 

Læser du en kriminalroman eller spændingsroman, hvor der bliver nævnt dette “NC3”, og du er en smule i tvivl om, hvad i alverden det er, så skal du bare vide, at der er tale om trusler, som forekommer online eller mod institutioner, der er relevante mål for udenlandske eller nationale organisationer. I disse tilfælde er NC3 aktuelle – og medarbejderne i organisationen er ganske givet også yderst relevante hver eneste dag, da der formentlig foregår langt mere i skyggerne, end vi hører om i det daglige.

Seksualforbrydelser online som eksempelvis sædelighedsforbrydelser er også noget, som NC3 beskæftiger sig med. De forsøger at være til stede “derude” og snuse lidt rundt for at opdage, hvad der foregår på nettet. Samtidig består medarbejdernes arbejde også i at nørkle med beslaglagt hardware og finde ud af, hvad der ligger på eksempelvis en computer eller tablet, som skal bruges i en retssag på et senere tidspunkt.