Hvad er kvælning?

Kvælning er død som følge af mangel på ilt – ganske enkelt. Kvælning kan være forgiftningsbetinget, hvilket eksempelvis kunne være kulilteforgiftning. Derudover kan det være sygdomsbetinget eller traumatisk betinget (obstruktion, strangulation, hængning, kværkning) og sammenklemning af brystkassen (sidstnævnte ses næsten udelukkende  i forbindelse med ulykker)). 
Hos liget ses der mørke ligpletter og hurtigt indsættende dødsstivhed, når personen er død ved kvælning.

Hvad med hængning?

Nogle af de helt tydelig ting, der ses under en obduktion, når afdøde er død ved hængning er eksempelvis hængningsfurer, der i det store hele betyder mærker på halsen efter rebet eller anden genstand anvendt til formålet. Derudover kan der opstå tydelige stasefænomener i hovedet, hvilket egentlig er forstørrelse af blodkar, der opstår, når blodet har problemer med at passere frit. Slutteligt kan der ses brud af tungeben/skjoldbrusk ved en obduktion, hvilket især ses hos ældre personer. 

Hængning er eller var ofte en henrettelsesmetode, der bruges til effektivt at tage livet af sit offer. Omvendt er det naturligvis også en metode, der ofte ses hos personer, som desværre vælger at tage livet af sig. 

Kvælning ved kværkning: 

Er der i stedet tale om kværkning, så er der ganske givet samtidig tale om et drab. Ved kværkning forstås det således, at der sker en sammentrykning af halsen hos afdøde med en eller to hænder. Dette er ofte den type kvælning, vi ser i film og serier, hvor gerningsmanden kæmper med at slå sit udsete offer ihjel.
Ved obduktionen af afdøde ses udtalte stasefænomener, og der er ofte brud af tungeben, skjoldbruskhorn og ringbrusk. Derudover kan der på halsen ses hudafskrabninger og blodunderløbne mærker. Lejlighedsvis ses disse som typisk negle- eller fingermærker. 

Jeg håber ikke, at denne artikel har været med til at give nogle læsere gode idéer. Det håber jeg egentlig ikke, at nogle af de oplysende artikler er, hvis de handler om et eller andet krimistof.