Hvad er det hvide snit?

Det hvide snit er i store træk et kirurgisk indgreb foretaget, da datidens psykiatere mente, at man ved denne hjerneoperation kunne hjælpe de psykiske syge med deres respektive sygdom. Det var dog noget, man stoppede med igen i 1983, hvilket ikke er specielt længe siden, når man tager alvoren af indgrebet i betragtning. Et af de kendteste eksempler på dette voldsomme indgreb kender vi fra Gøgereden, som udkom i 1962, og som blev filmatiseret med Jack Nicholson i hovedrollen i 1975, hvor den vandt adskillige Oscars. Det blev besluttet, at alle psykokirurgiske indgreb krævede et skriftligt samtykke fra patienten samt en godkendelse fra et lægeråd. 

Derfor stoppede man med at foretage indgrebet

Der er blevet eksperimenteret og forsket meget gennem tiderne inden for lægevidenskaben – og heldigvis for det kan man sige. Det er årsagen til, at man i dag kender til mange behandlingsmuligheder for forskellige sygdomme. Når man så alligevel stoppede med at foretage det hvide snit, var det fordi, at en obduktion af døde patienter viste svære og alvorlige skader på hjernen hos de personer, som havde fået foretaget det relativt radikale og drastiske indgreb. Der var ydermere mange alvorlige eftervirkninger af hjerneoperationen, som bl.a. kunne være apati, generel mangel på kontrol af følelser og ændringer i den enkeltes personlighed.

Heldigvis bliver det hvide snit ikke længere foretaget, men tilbage i 1935 virkede det til at være en fremragende løsning, der kunne kurere mange psykiske syge. Vi kommer måske også til at se tilbage med afsky på nogle af de behandlingsformer, der bliver anvendt i lægevidenskaben i dag om blot nogle få år. Heldigvis er det ikke noget, vi er bevidste om på nuværende tidspunkt, men man kan ikke vide, om der er alvorlige bivirkninger ved helt “almindelige” piller eller scanninger.

Når det er sagt, bliver der foretaget mange forsøg mv., inden piller, behandlinger eller andet, bliver udført på mennesker – det kan vi blot være glade for. Det hvide snit har samtidig også gjort, at lægevidenskaben ved en masse om hjernen i dag. Desværre gik det voldsomt ud over de mange patienter.