Hvad er giveaways?

I denne sammenhæng er giveaways ofte konkurrencer, hvor læsere og følgere kan vinde bøger eller andre bogrelaterede gaver. Tit foregår sådanne konkurrencer på enten Facebook eller Instagram, hvor deltagere kan kommentere på opslaget og på den måde ‘tagge’ en af deres venner, som de gerne vil dele gaven med. Man kan måske undre sig over, hvorfor man skal skrive en af sine venner eller veninder i en kommentar. Det er ganske enkelt for at skabe større rækkevidde på sit opslag.

Derfor laver man konkurrencer

Det er primært for at skabe opmærksomhed omkring en given bog eller produkt. Lad os antage at Jussi Adler-Olsen netop er udkommet med en ny kriminalroman. Der er rigtig mange, der gerne vil læse denne bog, men det er måske ikke alle, der har lyst til at ligge i kø på biblioteket eller foran boghandleren for at få fingrene i bogen med det samme. Derfor kan konkurrencer være en god måde for læserne til at få fingrene i bogen hurtigt. Jo mere populær forfatteren er, jo større deltagelse og interesse i giveaways vil der typisk være.

Selvom det måske kan virke som om, at det bare er for at give lidt tilbage til følgerne, hvilket det selvfølgelig i langt de fleste tilfælde er, er der også andre, der tjener på konkurrencer.
Forlagene og forfatterne får endnu mere eksponering til de rigtige potentielle kunder, hvilket de kun er glade for. Som nævnt i artiklen om anmeldereksemplar så koster bøgerne ikke det helt store at give væk til anmeldere for forlagene i forhold til, hvis pengene skulle bruges på ren og direkte markedsføring.
Bloggerne får selvfølgelig også en hel masse ud af at lave konkurrencer. Når man som blogger etablerer en konkurrence, får man stor eksponering overfor følgere og samtidig også for nogle personer, der kunne have interesse i at følge med i fremtiden.

Afholder alle konkurrencer?

Det er op til den enkelte at vælge, om man har lyst til at afholde konkurrencer. På Titlen.dk bliver der eksempelvis ikke afholdt giveaways specielt ofte – og det er helt med vilje. Det er ikke fordi, der ikke ønskes at give noget til følgerne. Der tages blot forbehold for, at folk ikke følger med på bloggen blot for at vinde bøger eller lignende gaver.