Hvad er DNA?

I det store hele er DNA et molekyle, der bærer på vores biologiske information. Det betyder i korte træk, at det kan beskrive, hvem vi er. Der er flere større hjemmesider både nationalt og internationalt, der beskriver meget grundigt og nørdet, præcis hvad DNA er, og hvad det indeholder. Men i dette indlæg er fokus på, hvordan politiet kan gøre brug af biologiske spor i deres efterforskning ved eksempelvis voldtægt, drab eller anden alvorlig kriminalitet.

Hvordan bruger efterforskere DNA?

Efterforskere anvender DNA spor til at afsløre gerningsmænd. Ved hjælp af DNA og fingeraftryk kan politiet enten mistænke en potentiel forbryder eller sætte vedkommende fri i stedet. DNA kan være mange forskellige steder, og vi kan læse i diverse kriminalromaner, at gerningsmanden ofte efterlader sig en eller anden form for spor, der kan lede politiet i den rigtige retning.
Et tabt hår, sæd, blod og mange andre ting kan være lige netop den afgørende brik i en efterforskning. Som det kort blev nævnt før, så kan selvsamme efterladenskaber frikende en anholdt, og dermed give politiet endnu flere grå hår.

Videnskaben bliver klogere

Som det tydeligt fremgår i overskriften, så bliver videnskaben konstant klogere. DNA kan endda afsløre, hvilken hårfarve en given gerningsmand har eller har haft, hvilket naturligvis kan være altafgørende i en retssag. 
Hvor meget politiet kan finde frem til i fremtiden ved at analysere DNA er ikke til at sige. Det eneste man kan konkludere er, at det bliver sværere og sværere at være kriminel, hvis man efterlader sig nogen former for spor.

Du kan selv afmærke DNA

Selvom man kan købe DNA mærkning i forskellige hobbyshops på nettet, så kan det selvfølgelig – og heldigvis – ikke sammenlignes med det, politiet bruger. Men har man lyst til at prøve det hjemme, så handler det bare om at få købt et prøvekit. Det kan være ganske underholdende selv at agere efterforsker.