Hvad er et anmeldereksemplar?

Et anmeldereksemplar kan eksempelvis være en cd, film eller bog, der udsendes af et givent forlag eller selskab til en anmelder hos diverse medier med henblik på at få en ærlig og redelig anmeldelse. I denne artikel bliver der taget udgangspunkt i bøger, da det er præcis, hvad bloggen handler om. Da undertegnede ikke har indsigt i, hvordan film bliver sendt til anmeldere, virker det næsten tosset at bruge tid og kræfter på at beskrive dette.

Litteratur bliver sendt afsted til medierne i stor stil, og der er boganmeldelser repræsenteret næsten hver eneste dag i aviser landet over. Flere og flere af disse aviser er begyndt at benytte en betalingsmur for at sikre en eller anden form for indtægt. Det betyder samtidig, at mange gængse læsere ikke har mulighed for at læse avisernes fyldestgørende bedømmelser. Det er synd og skam, men heldigvis har de digitale muligheder gjort det nemmere for almindelige mennesker at komme ud med deres holdninger.

Det er ikke længere kun store medier, der modtager bøger til bedømmelse. Mindre blogs og civile læsere kan efterhånden også modtage et anmeldereksemplar, hvis de skriver deres mening på henholdsvis deres blog, Goodreads eller en af de store online bogbutikker. 

Hvordan modtager man et anmeldereksemplar?

Måden hvorpå man modtager sit første anmeldereksemplar er egentlig relativ ligetil. Først skal man som anmelder have skabt sig en platform, hvor disse bedømmelser kan deles med omverdenen. Dette kunne være på enten Instagram, Goodreads eller sin personlige bogblog. 
I opstartsfasen kan det være en fin idé at skrive om bøger, man allerede har stående på sin reol i hjemmet for at få en fornemmelse af, hvad det vil sige at skrive en anmeldelse frem for at bede forlagene sende nye udgivelser med det samme. Efterfølgende kan man begynde at skrive til de respektive forlag, når fingrene er blevet vant til at ramme tasterne på tastaturet. Man skal ydermere være forberedt på at sende statistikker på antallet af besøgende og andre relevante tal.

I mailen til forlagene bør man forklare, hvilken genre man ønsker at beskæftige sig med. Denne blog forsøger eksempelvis så vidt muligt udelukkende at modtage anmeldereksemplarer inden for krimi, spænding og thrillers. Disse genrer er personlige favoritter, og man bør, efter min mening, aldrig anmelde bøger, hvor man ikke på forhånd har en interesse.

Hvad får forlagene ud af at sende anmeldereksemplarer?

Man kan måske undre sig over, hvad forlagene får ud af at sende gratis bøger ud til diverse anmeldere, da forlagene jo både skal betale for bogens egentlige pris samt leveringsomkostninger. Men tænker man lidt nærmere over det, så anmelder langt de fleste bloggere uden at få så meget som en krone i løn eller nogen former for reklameindtægt. Dette på trods af et relativt stort stykke arbejde, der består af at læse og vurdere bogens kvalitet samt skrive en boganmeldelse, der beskriver bogens handling, hvilke styrker og svagheder den har, men naturligvis uden at afsløre for meget.

Den eneste betaling er så de gratis bøger, der bliver fremsendt – i hobetal – så snart, man har fået etableret sig i bloggerbranchen. Er man glad for at læse, så bliver man taknemmelig for alle de mange bøger, der bliver sendt direkte til ens adresse.
Blot skal man være opmærksom på, at man som anmelder ikke må videregive/-sælge sit tilsendte eksemplar, ligesom man i anmeldelsen skal gøre opmærksom på, at der er tale om reklame, da bogen er tilsendt gratis fra forlaget.

Forhåbentlig kunne dette indlæg være med til at kaste lidt lys over, hvad et anmeldereksemplar er for en størrelse.