Sådan bliver du boganmelder

hvordan bliver jeg boganmelder

Hvordan bliver jeg boganmelder?

Der er findes forskellige metoder hvorpå, du kan anmelde bøger. I mange år har det været muligt at læse anmeldelser i henholdsvis aviser samt online på de respektive avisers hjemmesider eller platforme. Disse anmeldelser kan enten være skrevet af helt almindelige mennesker, som enten selv har henvendt sig til aviserne eller visa versa.

Flere af de danske og internationale forlag har faste anmeldere tilkoblet, som jævnligt skriver deres meninger omkring bøgerne på vegne af disse forlag.

Nyere steder, hvor vi kan læse anmeldelser af bøger, er på bogblogs. Helt almindelige danskere, som har et forhold til bøger, er begyndt i højere grad at ytre deres meninger online. Diverse indlæg bliver læst af ligeledes helt almindelige danskere.

Internationalt ser vi flere og flere, der begynder at benytte sig af mediet YouTube. Det er endnu ikke så udbredt i Danmark, hvilket egentlig er en skam, da det normalt er et meget stærkt medie. Bloggere der gør brug af YouTube kaldes også for booktubere i daglig tale.

Hvad vinder forfatterne og forlagene ved bogbloggere?

Det er ikke helt tilfældigt, at forlag sender anmeldereksemplarer af bøger ud til faste bloggere. Det er en rigtig god måde at markedsføre nye udkommelser, da det kan synes ikke at være decideret reklame, når bloggere anmelder bøgerne.

Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at bogbloggere anses for at være makro- eller micro-influencers alt afhængigt af månedlige læsere / følgere.

Et eksempel på en meget stor influencer er Geggo fra Familien fra Bryggen. Hun har en blog, hvor mange tusindvis jævnligt følger med i, hvad hun skriver. Hun har mulighed for at “påvirke” hendes læsere til at købe udvalgte produkter, da hendes læsere opfatter hendes blog som aldeles troværdig. Derfor vælger virksomheder, der i forvejen ved, at deres målgruppe læser hendes blog, at købe Geggo til at skrive et indlæg om deres produkt.

Det samme gør sig gældende i bogverdenen.

De har et publikum af læsere, der flittigt følger med i nye indlæg. Læserne danner helt ubevidst et bånd til bloggerne og den vej igennem opfatter dem troværdige – det skal dog lige understreges, at langt størstedelen, hvis ikke alle, meget tydeligt har fortalt deres læsere, at anmeldelserne er hundrede procent egen personlig holdning.

Omend det kan anses for at være skjult reklame, så er min personlige holdning, at alle får noget ud af disse indlæg, der er baseret på et anmeldereksemplar.

 

Læseren får en troværdig anmeldelse, hvor de efterfølgende kan vurdere, om bogen lyder som noget for dem. De fleste læsere kan spejle sig i en eller flere bloggere – måske på baggrund af genrevalg.

Forlagene og forfatterne får en ærlig anmeldelse af deres bog, som formentlig er årsag til flere salg. Det er samtidig god branding af både udkommelsen samt forfatteren, da de bliver delt på sociale medier.

Til slut får bogbloggeren en gratis bog, der skal skrives om. I udvalgte tilfælde bliver deres opslag om et nyt indlæg delt på sociale medier som Instagram eller Facebook.

Hvordan bliver jeg boganmelder?

Hvis du ønsker at begynde at anmelde bøger, kan du gøre præcis, som jeg er igang med at gøre på nuværende tidspunkt.
Jeg forsøger hurtigst muligt at skrive en anmeldelse af de bøger, jeg læser, når den enkelte bog er afsluttet. Dem uploader jeg på min blog og forsøger at få indlæggene delt diverse steder. Bloggen er med min Instagram min eneste kontakt med omverdenen. Naturligvis har jeg også min omgangskreds, men jeg ønsker naturligvis, at læserne begynder at komme af sig selv, så det ikke udelukkende er mine venner og familie, der læser med for at være søde og rare.

 

Hvis du ikke ønsker at oprette din egen blog enten vha. WordPress eller et andet CMS system, så har du mulighed for at skrive dine anmeldelser og bedømmelser andetsteds.

Det kunne eksempelvis være hjemmesiden eller app’en Goodreads, som er et socialt medie for bogentusiaster. Jeg bruger selv app’en til at holde styr på hvilke bøger, jeg har på mine boghylder.

Flere andre danske sider såsom Bogrummetwp og Litteratursiden kunne også være en mulighed. Bogrummetwp har i skrivende stund 41 fast tilknyttede anmeldere, der skriver på deres webside. Dette kunne være en god start for at komme i gang med at skrive. Her skal du blot være opmærksom på deres regler ift. udgivelse af dine anmeldelser. Jeg har ikke selv læst dem igennem, men vær blot sikker på at du ikke afgiver rettigheden til dine egne skriverier.

Konklusion

Selvom det måske er banalt eller lyder kliché, så handler det i bund og grund egentlig blot om at komme igang. Hvis ønsket er at komme i gang med enten at blogge eller anmelde bøger, tøj eller noget helt tredje, så tøv ikke med at starte. Det virker måske lidt tosset, da man i lang tid sidder og skriver for døve øre, da der ingen læsere eller besøgende på hjemmesiden er, men det skal nok lykkes. Alternativt har man gjort forsøget. I min optik er det bedre at fortryde noget, man har gjort, end at fortryde noget man ikke har gjort. Det er lidt samme mentalitet som, at det er nemmere at bede om tilgivelse end om lov.

 

Så hvis man ønsker at starte op – så gør det. Og sidder der nogen derude, som gerne vil starte sin egen blog eller hjemmeside, så vil jeg meget gerne hjælpe. Jeg har en del erfaring indenfor web og hjemmeside qua mit arbejde.

Send mig en mail eller udfyld min kontaktformular her på bloggen, så tager vi en snak.




[kkstarratings]

Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar