Boganmeldelse – Ti svenskere skal dø af Martin Österdahl

Boganmeldelse - Ti svenskere skal dø af Martin Österdahl

Martin Österdahls ‘Ti svenskere skal dø’ er på én gang både en spændende halvpolitisk konspirationsthriller og samtidig en voldsom actionkrimi med brutale og vederstyggelige mord, hvilket gør den såvel historisk interessant som nervepirrende på én og samme tid.
Det er hans anden bog om agenten og ruslandseksperten Max Anger, og der er enkelte tråde i romanen her tilbage til den foregående historie, ‘Bed ikke om nåde’, hvor hovedpersonen Max på dramatisk vis får reddet sin kone fra en voldsom død.

Österdahl tager udgangspunkt i den forfærdelige katastrofe fra 2000, hvor den russiske atomubåd Kursk sank på bunden af Barentshavet i over 100 meters dybde, og hvor 23 overlevende af hidtil uforklarlige årsager ikke blev reddet op i tide og måtte lide en grufuld kvælningsdød fanget ombord på den forulykkede ubåd – og bruger denne historiske katastrofe som springbræt til sin hovedhistorie.

Hovedhistorien handler om hævn, og det er et overbevisende og spændende plot, der er spundet her. Sverige har jo altid høstet stor anerkendelse for deres åbne og rummelige asylpolitik, ikke mindst kendes de på den gode måde for redningen af de mange jøder under 2. Verdenskrig, men der er en skammelig sort plet på Sveriges renommé, nemlig de sortklædte svenske politifolks grove og nedværdigende behandling af de mange tusinde baltere, der flygtede fra Rusland til Sverige under 2. Verdenskrig. 

Nogen har sat sig for at hævne disse overgreb tilbage fra krigens tid, og det munder ud i nogle voldsomme og bestialske mord på svenskere, som på overfladen ikke umiddelbart har forbindelse til hinanden, udover at flere af dem er højtstående embedsmænd, der arbejder for den svenske regering, men brændemærkerne på ofrene indikerer, at det er en seriemorder, der er på spil.

‘Ti svenskere skal dø’ er en god og velskrevet spændingsroman godt funderet i en politisk og historisk interessant ramme. Det var noget problematisk at holde rede på det brogede persongalleri og deres relationer til hinanden, men det er vel egentlig ikke fair at klandre forfatteren for at stille store krav til sine læsere. Indimellem må man gøre sig lidt umage, og det var jo da bestemt også besværet værd i det her tilfælde. Bogen fortjener så absolut 5 stjerner!

Anmeldelsen indeholder reklame, da bogen er tilsendt som anmeldereksemplar fra forlaget People’sPress.


KARAKTER

Bogen fortjener så absolut 5 stjerner Ti svenskere skal dø af Martin Österdahl
5 / 5
Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar