Boganmeldelse – Sensommerjagt af Anders de la Motte

Boganmeldelse - Sensommerjagt af Anders de la Motte

’Sensommerjagt’ fra oktober 2019 er første bog i en planlagt serie ved navn ’Skånekvartetten’, og den lover godt for de kommende 3 bøger. Forfatteren Anders de la Motte er selv tidligere politimand i Skåne, og han har et indgående kendskab til det provinsielle landsbymiljø, som er det primære univers i bogen her.

Historien tager sin begyndelse en sensommeraften i 1983, hvor den 5 årige dreng, Billy pludselig forsvinder ud i det blå. Selv om lokalbefolkningen sammen med den stedlige landbetjent starter en langvarig og intens eftersøgning af drengen, så bliver han – udover en tabt gummisko i den nærliggende majsmark som det eneste spor – aldrig fundet.

Billy var som efternøler familiens kæledække, og hele familien går bogstaveligt talt i opløsning med en mor, der begår selvmord, faderen som lukker sig inde i sig selv og de to ældre søskende, som – så snart lejligheden byder sig – flygter fra området.

Vi møder 20 år senere storesøsteren Vera, som nu kalder sig Veronica, og som arbejder i Stockholm som sorgterapeut for mennesker, der har mistet en nær pårørende.

Søsteren er stadig dybt påvirket af den 20 år gamle tragedie, og da hun i sin sorggruppe  støder på en ung mand, der fortæller en oplevelse fra sin barndom om en barndomskammerat, der pludseligt forsvandt under lignende omstændigheder, så vælger hun lidt tøvende og modvilligt at tage tilbage til sin hjemstavn for at søge sandheden om sin lillebrors forsvinden.

‘Sensommerjagt’ er bygget op, så den veksler i kapitler mellem fortid, altså sommeren 1983, hvor Billy forsvinder og nutid, hvor storesøster Vera/Veronica på den ene side bearbejder sine traumer fra dengang og samtidig afdækker flere og flere hemmeligheder omkring forbrydelsen og de kræfter i lokalsamfundet, der har haft og stadig har interesse i at skjule sandheden.

Det er på den måde en spændende psykologisk thriller, som Anders de la Motte præsenterer os for, og især personkarakteristikken og beskrivelsen af det lille lukkede lokalsamfund er gribende og skræmmende og med en stærk psykologisk dybde.

Jeg kom undervejs i læsningen helt spontant til at tænke tilbage på den svenske film fra midten af halvfemserne, ”Jægerne” med Rolf Lassgård som hovedpersonen Erik, der efter mange år som politimand i Stockholm vender hjem til sin fødeby et sted i udkantssverige, og bliver udsat for et lille mørkt og truende lokalsamfund, der ikke tillader fremmede at stikke næsen for langt ned i dets gøren og laden, og som med alle midler vogter på sine hemmeligheder.

Anders de la Motte formår til fuldkommenhed at beskrive et sådant lille lukket samfund, hvor alle kender hinanden og hinandens roller og magtposition, og hvor bestemt ikke alt tåler dagens lys.

Det er en veldrejet, spændende og intens psykologisk historie, som går lige i kroppen på læseren, og vi må være mange, der glæder os til næste bind i serien. ‘Sensommerjagt’ har til fulde fortjent 4 stjerner.

Anmeldelsen indeholder reklame, da bogen er tilsendt som anmeldereksemplar fra forlaget Modtryk.


KARAKTER

En veldrejet thriller Sensommerjagt af Anders de la Motte
4 / 5
Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar