Boganmeldelse – Offer 2117 af Jussi Adler-Olsen

Boganmeldelse - Offer 2117 af Jussi Adler-Olsen

Offer 2117 er 8. bog i serien om den landskendte Afdeling Q, som inkluderer Carl Mørck, Assad, Rose og Gordon. Fortællingen er skrevet af Jussi Adler-Olsen, som de fleste kender både fra hans bøger og filmene med Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares.

Assad har været en fast bestanddel af Afdeling Q igennem et årti, men ingen ved helt præcist, hvordan han har tilegnet sig sine evner til bl.a. at pacificere modstandere nemt, hurtigt og kynisk. Derudover er hans hemmeligheder begyndt at genere Carl Mørck, og han er derfor begyndt at grave dybere i, hvem Assad er, og hvad hans baggrund har budt på af ubehageligheder for den effektive kollega.

Min første og umiddelbare tanke om bogen var, at den virkede lidt som en ‘rasteplads’ i den samlede fortælling. Følelsen af at være godt på vej på bilferie ned til sydens sol, men hvor rejsen ganske naturligt er nødt til at gøre et holdt for at alle kan få tanket energidepoterne op og få ladet vandet. Noget à la det samme gør sig gældende med ‘Offer 2117’, da vi er nødt til at få historien om Assad “ud af verden”, før vi kan komme videre i den samlede historie.

For første gang får vi lov til at komme ind i hovedet på Assad, som tidligere ellers udelukkende har været en to-dimensionel karakter. Når det er sagt, så får vi, i begrænsede mængder, lov til at høre hans historie og få en afklaring af, hvem manden med de forfejlede vendinger og skøre kamel-anekdoter i virkeligheden er.
Dette foregår med små flashbacks tilbage i tiden, hvor Assads historie bliver fortalt gennem ham.

Udover at fortælle Assads historie, så krydrer Jussi Adler-Olsen også ‘Offer 2117’ med andre små spændende fortællinger, som foregår sideløbende, men som samles til slut – som vi kender det fra hans tidligere udgivelser i serien om Afdeling Q.
Hvis man ikke har læst de tidligere bøger og fulgt seriens hovedpersoners udvikling fra begyndelsen til Selfies, så kan man godt sidde med en lidt tom følelse, når man læser udvalgte passager i denne bog. Forfatteren henviser til flere hændelser fra de tidligere udgivelser, som man naturligvis kun kan genkende, hvis man har læst om dem.

I Offer 2117 får vi langt om længe også et gensyn med en, efter min mening, gammel og elsket kending. Vedkommende får en vigtig rolle, hvilket jeg håber varer ved i de sidste to bøger.

Man kan ikke komme udenom, at Jussi kan et eller andet med ord. Han formår at gøre enhver dialog interessant og giver læseren lyst til lige at vende en side mere, inden natlampen slukkes.

Jeg tænker ofte, at det må være svært at være Jussi Adler-Olsen, når han udgiver nye romaner, fordi han kan næsten kun underpræstere og skuffe sine mange tusinde fans og anmeldere, da alle forventer en fantastisk krimi fra forfatterens hånd.

Min første tanke, som jeg indledte denne anmeldelse med, blev heldigvis gjort lidt til skamme, da slutningen faktisk var ganske fin. Jussi skriver fremragende, og man kan kun blive glad for at læse endnu et bind i serien om Afdeling Q. Jeg er på trods af dette stadig ikke helt oppe og ringe, men bogen er samlet set en god krimithriller.

Indlægget indeholder reklame, da bogen er tilsendt som anmeldereksemplar fra forlaget Politikens Forlag.


KARAKTER

En nødvendig milepæl inden slutspurten sættes ind Offer 2117 af Jussi Adler-Olsen
4 / 5
Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar