Boganmeldelse – Kvinden i vinduet af A. J. Finn

Boganmeldelse - Kvinden i vinduet af A. J. Finn

Kvinden i vinduet er en roman skrevet af den succesfulde amerikanske forfatter A.J. Finn. Bogen er hans debutroman, og den steg direkte ind på bestsellerlistens førsteplads hos New York Times.

En kvinde som bor alene, drikker en smule for meget, tager piller for diverse psykiske lidelser og lider af agorafobi holder dagligt øje med sine naboer. Hun forlader aldrig sit hjem og har derfor god tid til at sidde og holde øje med kvarteret, som hun bor i og omkring. Hun sidder ikke blot med sit blotte øje, men hendes kamera af mærket Nikon bliver også flittigt brugt til at udspionere sine naboer.
På en stille aften i det rolige kvarter sker noget forfærdeligt. Midt i hendes daglige rutine med at nærstudere de andre beboere, ser hun gennem sit kameras linse en kvinde blive myrdet i en af de omkringliggende boliger. Hun ser ikke hvem, der står bag mordet, men kun kvinden og hendes lidelser.
Dette bliver starten på en kamp for at overbevise politi, naboer og bekendte om hendes sandfærdighed – folk har svært ved at tro på en alkoholiseret og medicineret eneboer.

Bogen foregår mere eller mindre inde i hovedet på vores karakteristiske hovedperson, som i øvrigt hedder Anna Fox.
Anna bor i et hus alene i Harlem i New York – formentligt dyrt kvarter, da hendes naboer har købt deres huse til flere millioner, som hun så fint beskriver det. Hendes mand Ed har forladt hende og er flyttet væk med datteren Olivia. På trods af den fysiske afstand snakker Anna ofte med hendes lille fraflyttede familie.

Anna drikker rigeligt – hvad bogen beskriver – og hun holder vågent øje med hver eneste af nabolagets beboere. Inden hun blev syg, arbejdede hun som børnepsykolog i en privat praksis, hvor hun tilmed var partner.

Jeg kom til at tænke lidt på Desperate Housewives, da jeg læste bogen. Jeg har godt nok ikke set specielt meget af serien, men de første par sæsoner, har jeg set mere eller mindre sporadisk. Her ved alle beboere i kvarteret ligeledes alt om hinanden – lidt som Kvinden i vinduet.

Bogen fangede mig ikke rigtig fra begyndelsen, og jeg var ærligt talt ved at lægge bogen fra mig i ren frustration. Jeg havde hørt godt om bogen fra andre anmeldere og bloggere, så jeg valgte at læse den færdig – og det er jeg oprigtigt glad for, at jeg gjorde.

Den udfolder sig rigtigt, når man kommer omkring halvvejs igennem Kvinden i vinduet.
Første halvdel er stort set én lang introduktion til Anna og hendes liv, hvor anden halvdel faktisk bliver ganske glimrende og beskriver hendes kamp mod omverdenen.

I min optik er det en lidt kedelig fortælling, som dog har en overraskende og skræmmende slutning, der vender historien 180 grader. Desværre tog det lidt for lang tid, før historien for alvor tog fart for mit vedkommende.
Man skal have god tålmodighed, når man læser bogen, fordi der sker ikke meget de første 200 sider. Jeg blev selv udfordret på det groveste, men da jeg er af den type, som gerne skal færdiggøre et “projekt”, før jeg kaster mig over et nyt læste jeg den til ende.
Jeg kunne godt have brugt lidt mere konkret spænding i bogen, og jeg må desværre erkende, at jeg ikke fandt denne langsommelige opbygning af spænding specielt inspirerende.

Plottet er godt skruet sammen og fortællingen er helt ok. En gennemsnitlig vurdering herfra.

Bogen er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Lindhardt & Ringhof.

KARAKTER
Langsom, men god til sidst

Kvinden i vinduet af A. J. Finn

3 / 5

Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar