Boganmeldelse – I bjørnens kløer af Peter Mogensen

Boganmeldelse - I bjørnens kløer af Peter Mogensen

’I bjørnens kløer’ er en actionfyldt spændingsroman af Peter Mogensen og er samtidig hans debut på den skønlitterære scene, da vi ellers er vant til at se ham som den ene del af Mogensen og Kristiansen på TV2 News, hvor de to herrer boltrer sig som politiske kommentatorer.

Allerede da jeg fik bogen til læsning og efterfølgende anmeldelse, havde jeg i mit hoved overskriften klar: ”Skomager, bliv ved din læst!”, fordi jeg i min fordomsfulde forforståelse allerede havde dømt Mogensen til at være en af de her lykkeriddere, der skulle profitere af den hausse, der er og har været omkring krimigenren i nogle år efterhånden – sådan lidt à la en underholdende men forudsigelig Kongekabale af Krause-Kjær, hvor man som politisk kommentator eller fhv. spindoktor hurtigt kan strikke en intrigefyldt politisk Christiansborg-thriller sammen. Og à propos den tænkte overskrift, så var pointen, at man ikke bare kan forfatte en spændende krimi, fordi man har insider-viden at bygge på. Selv om titlen krimiforfatter ikke er en beskyttet titel, så skal der altså virkelig noget gennemtænkt brødarbejde og grundlæggende litterære kompetencer til for at forfatte en god og velskrevet krimi.
Og her stiller jeg mig så straks i gabestokken og gør mig klar til at smage de rådne æg og tomater, men jeg siger undskyld, undskyld, undskyld til Peter Mogensen for den ubegrundede og forudfattede holdning til hans debutroman – vel at mærke inden at jeg havde læst den!

For det er i sandhed en bragende flot og til sidste punktum spændende og veldrejet actionthriller med et skvæt øst/vest-storpolitik tilsat et par deciliter landspolitisk og lurendrejet taktisk Christiansborgpolitik, men først og fremmest er det en spændingsroman, der forfører og griber fat i læseren fra første side og først slipper én i sidste epilog efter mere end 400 sider.

Bogens hovedperson er Henrik Foss, en forhenværende jægersoldat i Bosnien, der 16 år tidligere under en mission fik skudt sit øje i smadder, men som nu er en skattet næstformand i partiet Venstre og med gode muligheder for at kunne blive udenrigsminister, når Venstre efter alle solemærker at dømme vinder regeringsmagten tilbage fra Socialdemokratiet ved det kommende folketingsvalg.
Danmark har lidt pludseligt fået overdraget formandsposten i FN og skal nu som formandsland forestå en vigtig afstemning om Tjetjeniens selvstændighed – noget som Rusland og den magtfulde præsident Sorokin absolut ikke ønsker.
I den russiske præsidents forsøg på at påvirke FN-afstemningen og undgå Tjetjeniens uafhængighed af Rusland udsættes Henrik Foss for vedvarende trusler om at gå imod regeringens holdning til at stemme for Tjetjeniens uafhængighed, trusler der kulminerer i at Henriks kone og to børn bortføres og tortureres af nogle grusomme russiske lejemordere.
Henrik fornemmer ikke, at regeringen og PET gør nok for at redde hans familie, så derfor dropper han politiker-tilgangen og finder den gamle jægersoldat frem og går personligt til kamp mod de russiske lejesvende.

Det er en djævelsk nervepirrende og spændende kamp – ikke bare forsøget på at finde sin familie og redde dem ud af kløerne på bortførerne, men også det spil, der samtidig foregår på Christiansborg, hvor krisen kan have betydning for, hvem der løber med regeringsmagten, og hvor ikke mindst Henrik ikke ved, hvem han kan stole på, og hvem der lækker oplysninger til russerne.

I bjørnens kløer er en fantastisk velskrevet politisk spændingsroman – og heldigvis med mere spænding end politik, for der er tale om en intensitet og et drama, der tilspidses og forstærkes side for side, når den lille enøjede helt går i krig med de brutale russiske lejesoldater.

Er du til en handlingsmættet thriller med et interessant politisk tvist, så kan jeg kraftigt anbefale dig at læse bogen.
Jeg er Joakim von And-grænsende nærig med at give max antal stjerner og har vist kun gjort en enkelt gang til Jens Henrik Jensens fantastiske ’Lupus’ for et lille år siden – og vil ikke ret gerne, for hvad nu hvis…, men jeg er altså bare nødt til at give 5 stjerner til denne fine debutroman af Peter Mogensen.

Indlægget indeholder reklame, da bogen er tilsendt som anmeldereksemplar af forlaget Turbine.


KARAKTER

En fantastisk velskrevet politisk spændingsroman I bjørnens kløer af Peter Mogensen
5 / 5
Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar