Boganmeldelse – Hun skal leve af Anders Roslund

Boganmeldelse - Hun skal leve af Anders Roslund

Hun skal leve er skrevet af den svenske forfatter Anders Roslund, der også står bag succeserne, 3 sekunder, 3 minutter og 3 timer. Hovedpersonerne i bogen er Ewert Grens og Piet Hoffmann, som begge kommer på noget af en opgave, og hvis jeg ikke husker helt forkert, er det 4. bog, hvor begge karakterer indgår.

En 5 års fødselsdag, der normalvis er en lykkelig begivenhed, ændrer den lille pige Zanas liv for evigt. Denne fatale dag ændrer også livet for kriminalkommissæren Ewert Grens, da han får en central rolle i sagen. 17 år efter blusser sagen op igen, og inden nogen får set sig om, bliver civilagent Piet Hoffmann også indblandet i hele molevitten.

Det er ikke ofte, at jeg finder en bog rørende, men i dette tilfælde går jeg dybt. Pigens historie, som vi hører om i begyndelsen af bogen, er meget hjerteskærende. Den barnlige naivitet, som kun børn – og i dette tilfælde Zana – kan have, er uhyggeligt gribende, og det var næsten for meget i forhold til, hvad jeg tænker, man må byde sine læsere. Jeg siger ikke, at jeg kneb en tåre, men det var tæt over.

Dobbeltagenter skulle vise sig at være noget, jeg sætter pris på – om ikke andet i Anders Roslunds univers. På trods af hele agent-tingen, som jo ellers plejer at være relativt ligetil, så sidder man stadig og gætter med undervejs i ‘Hun skal leve’, hvilket jeg jo kun kan kreditere. Jeg elsker at blive taget på sengen, og selvom mange ting er oplagte grundet bogens modus, så er den stadig ikke forudsigelig.

Lad mig understrege, at der er fuld fart på tempoet, og de 440 sider forsvinder som dug for solen. ‘Hun skal leve’ har et ekstremt interessant plot, der leger med den nordiske måde at forfatte en krimi på, kombineret med den amerikanske kynisme. Blodet, der af og til dominerer amerikanske udgivelser, har forfatteren dog sparet os for, så vi kun får action scenerne uden alle de frastødende billeder.

Jeg har aldrig læst noget af Anders Roslund før, og det var også en af grundene til, at jeg var så spændt på bogen. Jeg har dog udelukkende hørt godt om serien med Piet Hoffman og Ewert Grens. I de to første bøger har Roslund, nu afdøde, Börge Hellström som medforfatter.
Der er ingen tvivl om, at hvis jeg havde tid, havde jeg læst serien kronologisk – det vil jeg også anbefale jer, der læser denne anmeldelse og står i samme situation som jeg, at gøre. Trodser du alligevel min anbefaling, så kan ‘Hun skal leve’ også godt læses selvstændigt uden større problemer.

Er du til våbenhandel, dobbeltspioner og hårdkogt kriminalstof, så kan jeg kun anbefale dig at læse bogen. Personligt kan jeg ikke rigtig komme i tanke om mere, jeg kan bede om for at få en god læseoplevelse. 
Jeg er en glad krimimand og glæder mig til mere af samme skuffe i fremtiden.

Anmeldelsen indeholder reklame, da bogen er tilsendt som anmeldereksemplar fra forlaget Modtryk.


KARAKTER

En af de krimier du skal læse i år Hun skal leve af Anders Roslund
5 / 5
Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar