Boganmeldelse – Efterårssorg af Anders de la Motte

Boganmeldelse - Efterårssorg af Anders de la Motte

’Efterårssorg’ er det andet bind i Anders de la Mottes annoncerede Skånekvartet, hvor første bog med titlen ’Sensommerjagt’ kom for godt et års tid siden og lovede rigtig godt for det videre forløb af kvartetten. ’Sensommerjagt’ er anmeldt her på bloggen, hvor du kan læse om bogen.

Den nyudkomne psykologiske spændingsroman fra de la Motte er struktureret i to tidsplaner og tager udgangspunkt i en ulykkelig hændelse i august 1990, hvor fem unge venner og skolekammerater camperer på klipperne ved et stenbrud lidt uden for den lille skånske landsby, som de sammen er vokset op i. De fejrer, at de lige er blevet studenter og markerer, ar det nok er deres sidste udflugt sammen til stenbruddet, da de efter ferien spredes for alle vinde for at påbegynde voksenlivet. Det bliver dog ikke den festlige aften, som de havde regnet med, da de kommer i klammeri med hinanden. Næste morgen er kun fire af dem i live, og den femte finder de næste morgen druknet i søen nedenfor klipperne. Den stedlige politichef, som er far til en af de unge, undersøger sagen og henlægger den som en ulykke. En hændelse som lægger sig som et tungt åg over den lille landsby, og som alle igennem mange år husker og tænker på, men som ingen vil eller tør tale om.

Da den gamle politichef nu 27 år efter den ulykkelige hændelse skal på pension, er det en tilflytter fra Stockholm, der af personlige årsager har valgt at forlade hovedstaden sammen med sin halvvoksne datter, som nu overtager stillingen som ledende politichef i det lille landdistrikt i Skåne.

En mystisk ulykke, hvor en mand styrter ud over en klippe i en nærliggende grusgrav viser sig at trække tråde tilbage til ulykken i stenbruddet 27 år tilbage, og derfor genåbner den nytilkomne politichef, Anna Vesper på trods af både direkte og indirekte advarsler fra nogle af de førende personer i landsbyen den gamle sag.

På denne måde er banen kridtet op til en medrivende, farefuld og spændende handling, der samtidig er intenst gribende, fordi det psykologiske spil, der foregår i det fremmedfjendske, lukkede skånske landsbymiljø er med til at bringe spændingsniveauet derop, hvor hjertet banker og hænderne bliver klamme. Og som vi kender det fra de la Mottes første bog i Skånekvartetten, så er afslutningen også her skræmmende og overraskende.

Anders de la Motte er en helt fantastisk fortæller, og det siger jeg ikke, fordi jeg har besøgt forfatteren personligt og drukket kaffe sammen med ham, for det har jeg ikke. Nej, det siger jeg, fordi de la Motte er en fremragende skarp forfatter, der fra første side har fuldstændig styr på sin historie. Han har ikke behov for som så mange af tidens overdrevent hypede krimiforfattere at bygge sin historie op efter samme skabelon bind efter bind og med en stereotyp efterforsker, der har kærligheds-, alkohol- eller narkotikaproblemer. Nej, han lykkes til fuldkommenhed at konstruere – ikke et plot, det ville være et for fattigt begreb at bruge – han skaber og konstruerer formsikkert en hændelse, som så historien ud viser sig at have mange forskellige fangarme, der samles til slut i en fænomenalt overraskende slutning.

Han er bare sej, og vi ved heldigvis, at der venter yderligere to bøger i kvartetten fra Skåne.

’Efterårssorg’ skal selvfølgelig belønnes med 5 flotte stjerner, bare så den dygtige forfatter ved, at der er endnu en stjerne at lægge på næste gang.

Anmeldelsen indeholder reklame, da bogen er tilsendt som anmeldereksemplar fra forlaget Modtryk.


KARAKTER

Der venter heldigvis to yderligere bøger i serien Efterårssorg af Anders de la Motte
5 / 5
Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar