Boganmeldelse – Den våde fisk af Volker Kutscher

Boganmeldelse - Den våde fisk af Volker Kutscher

Den våde fisk er en historisk krimi og er 1. bind i serien om Gereon Rath. Bogen er skrevet af den tyske forfatter Volker Kutscher.

Skulle der mon være nogle læsere af bloggen her, der ligesom jeg selv tilhører den aldersmæssige sværvægtsklasse, så kender de i hvert fald musicalfilmen fra starten af halvfjerdserne: ”Cabaret” med Liza Minnelli i hovedrollen som sangerinden på Kit Kat Klub i Berlin i slutningen af de brølende tyvere. Det kan også være, der er nogle, der kender den fantastiske roman af Alfred Döblin, ”Berlin Alexanderplatz”, som også foregår i det dekadente og skumle univers i Berlin i slutningen af tyverne – i hvert fald kender de fleste den berømte tv-serie af Rainer Werner Fassbinder, som blev sendt i 1980, og som netop byggede på Döblins roman.

Hvis man kan lide at læse om det lidt avantgarde-kulturelle, men samtidig korrupte og dekadente miljø i Weimarrepublikkens Berlin, hvor nazismen i slut tyverne så småt var ved at finde fodfæste og blomstre frem, så skal man unde sig at læse Volker Kutschers kriminalroman Den våde fisk, som faktisk udkom herhjemme for godt 10 år siden, men som netop for nylig er blevet genudgivet – sikkert på grund af den aktuelle succesfulde og populære tv-serie, Babylon Berlin, som bygger på Kutschers roman.

Vi er i det pulserende Berlin med sit dekadente natteliv med ludere, transvestitter, russiske gangstere samt korrupte betjente, der har nok at gøre med at forsøge at tøjle optøjerne i gaderne fra de blodige 1. maj demonstrationer, hvor kommunisterne slår voldsomt fra sig i frustration over deres dårlige levevilkår. Og netop til denne by ankommer vores hovedperson Gereon Rath. Han har været kriminalkommissær i Köln, men er blevet forflyttet til Berlin, fordi han i nødværge kom til at dræbe en mand.

Han arbejder i sædelighedspolitiet og har nok at gøre med at afsløre forbudte optagelser af pornofilm, men kommer under vejr med en mordsag, da politiet finder en dræbt og voldsomt lemlæstet mand i en kanal i midtbyen, hvorfor han i det skjulte starter sin egen private efterforskning af drabet, samtidig med at han passer sit daglige arbejde i sædelighedsafdelingen.

Det er en fortælling, der løbende stiger i intensitet og spænding, og den fængede mig som bare pokker, idet selve krimiplottet er spækket af mange uventede tildragelser og overraskelser, og den unge kriminalassistent har sine udfordringer med at finde ud af, hvad der er op og ned på det hele, og hvem han kan stole på inden for egne rækker og hvem han ikke kan.

Den våde fisk var for ca. 10 år siden første bind i en planlagt serie på fem med kriminalassistent Rath som hovedperson, og de efterfølgende 4 romaner er da også allerede udkommet, så jeg vil kun glæde mig til at få fingrene i dem i nær fremtid. Jeg har valgt at vente med at se tv-serien Babylon Berlin, fordi filmatiseringer af gode bøger ofte skuffer, men nu har jeg haft fornøjelsen af at læse denne meget intense krimi, så måske venter alligevel en lidt mere afslappende og nem sofaoplevelse med tv-serien.

Den våde fisk er velskrevet, spændende og giver samtidig en fantastisk beskrivelse af 1920ernes pulserende og samtidig skræmmende Berlin. Bogen fortjener absolut mindst 4 ud af 5 stjerner.

Anmeldelsen indeholder reklame, da bogen er tilsendt som anmeldereksemplar af forlaget Lindhardt og Ringhof.


KARAKTER

Bogen stiger i intensitet og spænding Den våde fisk af Volker Kutscher
4 / 5
Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar