Boganmeldelse – Den tavse patient af Alex Michaelides

Boganmeldelse - Den tavse patient af Alex Michaelides

Det er altid spændende, når der træder en debutant ind på den efterhånden overbefolkede krimiscene. Alex Michaelides kommer med sin debutroman ’Den tavse patient’ i den grad stormende ind på den danske krimiscene – og dét med god medvind i ryggen, idet hans psykologiske thriller med det samme røg ind som nummer 1 på bestsellerlisten i USA, hvorfra Michaelides stammer, og romanen er allerede solgt til mere end 40 lande – heraf til udgivelse i Danmark i februar på Hr. Ferdinand og Politikens Forlag.

Det er absolut fortjent, for denne psykologiske thriller er fængslende og medrivende – også selvom det på ingen måde er en klassisk krimi med tempofyldt action.

Alicia Berenson lever et mondænt og lykkeligt liv som anerkendt billedkunstner sammen med sin mand, modefotografen Gabriel i et af de dyreste og mest celebre velhaverkvarterer i London, så det er umiddelbart ganske uforklarligt, at hun en sen aften skyder sin mand fem gange i hovedet med hans eget jagtgevær – og herefter nægter at tale med nogen som helst.

Politiet finder hende i stuen stadig med jagtgeværet i hånden og blødende fra armene i en form for choktilstand, og efter en forholdsvis kort retssag indlægges hun på en sikret anstalt i London, hvor hun nu 6 år efter forbrydelsen stadig ikke har mælet et eneste ord til nogen.

Handlingen i ‘Den tavse patient’ starter med at kriminalpsykologen Theo Faber er fascineret af historien og mysteriet og derfor nærmest sygeligt optaget af at få Alicia til at tale, hvorfor han siger sit job op og får ansættelse på sikringsanstalten The Grover, hvor Alicia er indlagt.

Det er naturligvis et vanskeligt projekt, som han har indladt sig på, idet Alicias eneste kommunikation til omverdenen efter mordet er et selvportræt med titlen ’Alkestis’, som refererer til en græsk tragedie af Euripides, hvor hustruen til en dødsdømt mand ofrer sig for at redde manden. En spændende henvisning, som måske lader antyde lidt græsk blod i årerne på Alex Michaelides, men som i hvert fald giver psykologen Theo anledning til nogle refleksioner om det gådefulde mord.

Vi følger Theos terapeutiske arbejde med at få Alicia til at tale, samtidig med at han indleder en efterforskning af omstændighederne omkring mordet ved at opsøge familie og venner i Alicias netværk. Samtidig kæmper Theo selv med dæmoner fra en ulykkelig og traumatisk barndom, og langsomt vinder han tilsyneladende Alicias tillid ved under seancerne at fortælle om sine egne traumer, og selvom Alicia endnu ikke åbner munden, så lader hun ham få adgang til sin dagbog, hvorved han og vi læsere dermed får indblik i hendes liv og hendes oplevelser frem mod tragedien, hvilket øger spændingskurven eller i hvert fald oplevelsen af noget mystisk væsentligt.

Jeg har gennem snart 40 år, startende med de første bøger af Leif Davidsen i begyndelsen af firserne, læst rigtig mange krimier og spændingsromaner – nok omkring femten til tyve om året, og jeg synes, at jeg har været god til at udvælge gode krimier efter min smag med varemærket, at de var velskrevne og med overraskende plots, som f.eks. Davidsen, Katz Krefeld, Jens Henrik Jensen og Nesbø formår som nogen af de bedste.

Men jeg har aldrig nogensinde (som i ’aldrig nogensinde’) oplevet i den grad at blive taget i r…. – ja, undskyld mit franske. Jeg har aldrig oplevet i den grad at blive vildført (eller voldført, hvis dog bare det ord fandtes), som jeg blev det i slutningen af Michaelides fantastisk og genialt opbyggede psykologiske krimi, ‘Den tavse patient’.

Jeg under bare så mange som muligt af denne blogs læsere den oplevelse at blive revet med i sådan en form for mysterium, som nogen kalder ’psychotainment’, så derfor skal der selvfølgelig afleveres fem flotte stjerner, og det er kun fordi der var lidt uklarhed i kronologien i den centrale og inkriminerende dagbog, at jeg ikke er helt oppe at ringe med de seks stjerner.

Jeg glæder mig – forhåbentlig sammen med mange andre – til at læse mere fra Michaelides hånd.

Anmeldelsen indeholder reklame, da bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget Hr. Ferdinand.


KARAKTER

En virkelig god læseoplevelse Den tavse patient af Alex Michaelides
5 / 5
Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar