Anmeldelse af Vinterild – Anders de la Motte

Anmeldelse af Vinterild - Anders de la Motte

Anders de la Motte har med ‘Vinterild’ gjort det igen – skrevet en uhyggelig spændende fortælling om tabuer, fortielser, overgreb, dødsbrande og hemmeligheder begravet i fortiden, alt sammen noget, der foregår i et lille, lukket og fremmedfjendtligt skånsk skovområde.

Og han har ikke bare gjort det igen, nej han har i sandhed lagt til i forhold til de to tidligere psykologiske krimier i Skånekvartetten, ’Sensommerjagt’ og ’Efterårssorg’, som begge også holder et imponerende højt niveau.

Ligesom de to tidligere bøger i kvartetten er ’Vinterild’ også struktureret i to tidsplaner og starter i december 1987, hvor der sker en frygtelig brandulykke i en hytteby i de skånske skove, hvor nogle unge mennesker morer sig til en luciafest, inden en påsat brand brat stopper festen. Hovedpersonen Laura bliver reddet ud i sidste øjeblik, men hendes jævnaldrende veninde dør i flammehavet.

Laura bor nu 30 år senere i Stockholm, hvor hun er medindehaver og en succesfuld leder af et rekrutteringsbureau, der er specialiseret i at screene kandidater til toplederstillinger.

Da hendes faster Hedda dør, får Laura den overraskende melding, at hun er arving til den hytteby i Skåne, som hendes faster har ejet gennem mange år, og hvor Laura igennem hele sin barndom og frem til brandulykken for tredive år siden har holdt alle sine ferier.

Laura er stadig traumatiseret af tragedien 30 år tidligere, ikke bare mentalt men også fysisk, idet hun går rundt med en ryg, der er skæmmet af store og momentant smertende ar. Hun er samtidig mærket af, at hun i de tredive år, der er gået, ikke har hørt et eneste ord fra sin faster Hedda, som aldrig heller har besvaret brevene fra hende, men hun beslutter at tage med til fasterens begravelse, om end lidt beklemt ved måske at skulle gense nogle af de lokale gamle venner fra fortiden. Hyttebyen viser sig at være i totalt forfald, men alligevel er der flere på egnen, der er voldsomt interesseret i at købe den.

Laura mærker hurtigt, at hun ikke er specielt velkommen i den lille skånske by, og flere forsøger både at tvinge og manipulere hende til at sælge hyttebyen, men Laura fornemmer ved hjælp at sin gode professionelle psykologiske sans, at noget er galt, og at der må være en grund til, at Hedda inden sin død ikke ville sælge hyttebyen uden videre. Måske var hun kommet på sporet af en gammel hemmelighed, som nogen for alt i verden ikke ville have frem i lyset?

’Vinterild’ er som nævnt den tredje, fritstående bog i Skånekvartetten, og Anders de la Motte fastholder sit fantastiske momentum med endnu en knaldspændende og super velkomponeret krimi, der som de to øvrige gennemtænkt bygger op til en afslutning, der bare skaber en spændingsknude i maven på læseren, så man til sidst er nødt til at læse bogen færdig uanset tidspunkt på døgnet.

Sådan havde jeg det i hvert fald, og Anders de la Motte skal roses for en fantastisk velskrevet bog, som kvalitetsmæssigt lægger et lag på i forhold til de tidligere bøger, og det er svært lige for tiden at finde en svensk forfatter, der bare når op på siden af ham.

Anders de la Motte fortjener med ’Vinterild’ som seneste skud på stammen så rigeligt de 6 stjerner, som er det højest opnåelige her.

Anmeldelsen indeholder reklame, da bogen er tilsendt som anmeldereksemplar fra forlaget Modtryk.


KARAKTER

Den bedste svenske krimiforfatter lige nu Vinterild af Anders de la Motte
5 / 5
Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar