Anmeldelse af Ukendt land – Claus Lohman

Anmeldelse af Ukendt land - Claus Lohman

Ukendt land er anden fritstående del i en planlagt trilogi om Martin Henderson og Emma Fitzgerald af den danske forfatter Claus Lohman. Jeg har tidligere læst og anmeldt første bog i serien ved navn ‘Under overfladen’ på bloggen.

En 400 år gammel lungepest er blevet bragt med op til overfladen af et dykkerpar, og de to hasteindlægges i New York. I et kapløb med tiden må virologen Martin Henderson udvikle en vaccine, der kan bremse den aggressive lungepest, der eller kan risikere at udvikle sig til et pandemisk udbrud. I alliance med arkæologen og freelancejournalisten Emma Fitzgerald, og de tilknyttes begge til det globale CATCH.
Samtidig følger historien hændelser i en britisk straffekoloni for over 200 år siden, og de to fortællinger skal vise sig at have en forbindelse.

Nu hvor jeg har læst den forrige bog i den planlagte trilogi, føler jeg, jeg er berettiget til at udtale mig om forfatterens progression fra første bind til nu. Og måske er det bare mig, men jeg føler, at Claus Lohman har skruet lidt op for kvaliteten på sit sprog. Der er blevet koblet flere “fyldeord” på sætningerne, som er med til at beskrive sindsstemninger og områder, men det gør bestemt intet dårligt for læseoplevelsen – det gør den faktisk bare bedre.

Jeg vil ikke sige, jeg var decideret grov, da jeg anmeldte ‘Under overfladen’, da jeg egentlig synes, det var en saglig og god, men kontant anmeldelse. Og jeg var jo egentlig ganske godt underholdt af Claus Lohmans første roman om Martin og Emma. Men nu hvor jeg har læst thriller nummer to, som jeg hellere vil karakterisere romanen som, om samme karakterer, kan jeg blot konstatere, at Claus har steppet gamet et niveau op. Kvaliteten af ‘Ukendt land’ er bedre end sin forgænger på trods af, at sidetallet har fået over 100 sider mere fyldt på.

..koncentrer dig blot om at nyde

Historien i bogen veksler fint mellem bogens nutid og hændelser, der ligger ca 200 år tilbage. Det er på intet tidspunkt vanskeligt at holde styr på, hvor vi er henne i fortællingen. Det eneste, du skal holde styr på som læser, er, at du ikke mister følelsen af tid og sted, når du læser. 
Ydermere skal du ikke vælge ‘Ukendt land’ fra, hvis du ikke har læst ‘Under overfladen’. Nye læsere kan sagtens koble sig på her, og denne roman kan uden yderligere vanskeligheder læses selvstændigt – der kommer et fint resumé allerede i kapitel to, så du er godt klædt på til den nye fortælling.

Egentlig var jeg lidt skeptisk i begyndelsen, da jeg var lidt bange for, at ‘Ukendt land’ ville være plagiat af Lohmans første bog, men heldigvis tog jeg grueligt fejl. Denne bog er meget mere end en virus i udbrud og giver læseren både videnskab, krimi, eventyr i fin symbiose. Der er dog langt mindre videnskab, end det var tilfældet med “Under overfladen”, og det gør faktisk ingenting for mit vedkommende. 

Claus Lohman har leveret en ganske imponerende udgivelse med en flot blanding af fiktion og fakta, hvor vi igen får lov til at lære en lille smule – denne gang mere om stammer og folkefærd og knap så meget om vira og sygdom.
Man kan jo næsten fornemme en didgeridoo spille perifert i baggrunden.

Anmeldelsen indeholder reklame, da bogen er modtaget og afleveret personligt som et anmeldereksemplar fra Claus Lohman. Tusind tak for bogen, Claus.


KARAKTER

En herlig læseoplevelse, hvor man næsten kan fornemme en didgeridoo spille perifert i baggrunden Ukendt land af Claus Lohman
5 / 5
Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar