Anmeldelse af Rampen af Jesper Stein

Anmeldelse af Rampen af Jesper Stein

Vi kender godt Jesper Stein fra hans gode og barske krimier om den misbrugsramte politimand Axel Steen, men her får vi en hudflettende ærlig og direkte fortælling om Jesper Steins egen opvækst og liv i en familie, der går i stykker som følge af en dramatisk og ulykkelig skilsmisse og efterfølgende massivt alkoholmisbrug.

‘Rampen’ er ikke en selvbiografi i egentlig forstand, som vi kender det fra de efterhånden talrige dødkedelige biografier om nulevende sportsfolk og politikere, der ikke kan få nok af at rose sig selv og deres bedrifter. I den korte epilog bagest i bogen skriver Jesper Stein selv, at bogen er fiktion, som i videst muligt omfang bygger på virkeligheden. Så måske kunne man kalde bogen for en selvbiografisk roman, idet jeg dog ikke ved, om dette er en korrekt genrebetegnelse, eller om betegnelsen overhovedet findes, men det kunne vi jo så bare aftale, at det hedder sådan fra nu af.

Det er et sørgmodigt, heldigvis til tider sørgmuntert og kærligt tilbageblik på sin familie og på deres hyggelige hus på ’Rampen’ i Risskov ved Århus, som Jesper Stein indvier os i.

Jespers far var en anerkendt gymnasielærer på Katedralskolen og samtidig en velrenommeret forfatter og boganmelder, og hans mor var uddannet sygeplejerske og underviste på det psykiatriske hospital i Risskov.

Alt ramler for den lille familie, da faderen Finn efter 29 års ægteskab forlader sin kone og de to halvvoksne drenge, Jesper og hans storebror Peter til fordel for en tidligere elev på skolen, der hedder Gitte, og som bare er 20 år gammel. Moderen Jytte bliver boende i huset alene sammen med den yngste Jesper, der går i gymnasiet, og hun er i den grad så såret og bitter på sin mand, at hun kommer til fuldstændig at forpeste dagligdagen for sig selv og ikke mindst for Jesper, der hele tiden skal bevise, at han er loyal over for moderen i hendes had til Jespers far. At den traumatiske skilsmisse samtidig har betydet, at moderen kommer ud i et massivt alkoholforbrug, gør ikke livet nemmere for den unge hjemmeboende Jesper.

Faderens i begyndelsen stormombruste forhold til den purunge Gitte holder kun nogle ganske få år, men begynder så efterhånden som hverdagens skærmydsler og besværligheder trænger sig på at gå voldsomt ned ad bakke, og den gamle litterat og libertiner begynder også at drikke ganske umådeholdent.

Forældrenes fortsatte uforsonlige forhold, deres alkoholmisbrug og deraf følgende deroute sætter også sine spor i Jesper, der som voksen selv får alkoholproblemer og vanskeligheder ved at være i faste forhold.

‘Rampen’ er en hudflettende ærlig og stærk bog, hvor forfatteren ikke skåner sig selv og holder noget tilbage i forsøget på at finde ro og forlige sig med sine forældres og sin egen skæbne.

Det er en anderledes oplevelse at læse en sådan biografisk roman om en kendt persons virkelige liv i forhold til at læse de sædvanlige krimier som eksempelvis ‘Solo‘, men det er ikke desto mindre en stærk og gribende oplevelse, som bestemt fortjener 5 stjerner i min karakterbog.

Anmeldelsen indeholder reklame, da bogen er modtaget som et anmeldereksemplar fra Politikens Forlag.


KARAKTER

Stærk og gribende læseoplevelse Rampen af Jesper Stein
5 / 5
Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar