Anmeldelse af Fra blokken – Jonas T. Bengtsson

Anmeldelse af Fra blokken - Jonas T. Bengtsson

Fra blokken er en dansk roman, der er skrevet af forfatteren Jonas T. Bengtsson. Jeg må være ærlig at sige, at jeg ikke er helt sikker på, hvorvidt forfatteren også selv kommer fra et udsat område, eller om han i stedet har haft gang i en intensiv research-periode som voksen. Uanset, så virker historien ærlig. 

Efter at have læst i et par timer kom tanken til mig. Hold k***, den minder om Morten Papes bøger – Guds bedste børn og/eller Planen.. For lige at mane potentiel tvivl til jorden, så er det RIGTIG godt, at der er store ligheder. Jeg elsker Morten Pape. Men samtidig betød det også, at jeg ikke helt kunne lade være med at sammenligne og være 100% “objektiv”.
Hvis du har lyst, kan du finde min anmeldelse af både ‘Planen’ og ‘Guds bedste børn’ via de to links.

Fra blokken starter ret voldsomt. Vi kommer ind i et lunt og klamt træningslokale midt i et dansk fængsel, hvor fjenders fjender er dine venner. Og hvor venner skal holdes tæt. Scenen sættes derfor for vores kriminelle karakter, Danny. Han sidder inde grundet en dum beslutning, mens hans venner fortsat kan nyde friheden uden for murenes klaustrofobiske rammer.

Sideløbende med Danny følger vi også en historie om Malik. En ung mand med store ambitioner for sin egen fremtid. Han læser til tandlæge og hjælper sin far i hans restaurant, når skolebøgerne tillader det. Måske det aldrig rigtig har ligget i kortene, at Malik skulle blive til noget sådan for alvor.
Slutteligt har vi Christian. Christian er blevet betjent og har om ikke andet forsøgt at lægge sin kriminelle fortid bag sig. Det giver lidt sig selv, skulle man synes – nu hvor manden befinder sig i en Volkswagen Passat med blå blink på taget. 

Fælles for de tre er, at de alle er vokset op i den samme betonblok i det Københavnske nordvestkvarter. Dermed har deres start været ens, men livet har taget dem tre vidt forskellige steder hen. 

Og hvad gør så bogen værd at læse, tænker du måske. Jo. Malik er forsvundet, og ingen har set ham i flere uger. Danny bliver uventet prøveløsladt før tid, og Christian er grundet sin ansættelse i politiet ikke i stand til at sætte en privat efterforskning i gang efter sin gamle ven. Kriminelle Dannys metoder er derfor eneste mulighed for at deres venskabs-taburet igen kan få sit tredje ben at stå på.

Så egentlig er ‘Fra blokken’ en rigtig fin roman, der skildrer opvækstens konsekvenser i en betonblok på godt og ondt – mest på ondt.
Læs den, hvis du også finder Morten Pape fornøjelig.


KARAKTER

Dejlig roman med en masse på hjerte Fra blokken af Jonas T. Bengtsson
3 / 5
Tidligere indlæg
Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar